Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

30. 07. 2024. 17:30 >> 17:31
1
Čitaj mi:

Spajić odgovorio NURKOVIĆU

"Pokušavamo da privučemo strane kompanije da ulažu u sjever"

Poslanik Bošnjačke stranke Mirsad Nurković upitao je premijera Milojka Spajića kakvo je stanje u Vladinoj politici zapošljavanja građana sjevernog regiona Crne Gore. Pročitajte odgovore premijera Milojka Spajića.

Prenosimo integralno odgovor premijera Milojka Spajića: 

Uvaženi poslaniče Nurković,

Zvanični podaci Uprave za statistiku pokazali su da je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u I kvartalu 2024. godine na rekordno niskih 11.9 odsto. I dok možemo biti zadovoljni tim podatkom, potpuno smo svjesni da je pred nama još mnogo posla, kako bi se i u sjevernom regionu primakli punoj zaposlenosti.

Diskrepancija u broju nezaposlenih između različitih djelova Crne Gore je velika, pa ćemo sa posebnom pažnjom raditi na tome da omogućimo ravnomjeran ekonomski rast.

Razvoj saobraćajne infrastrukture je ključan za taj poduhvat, međutim svjesni da je za to potrebno vrijeme, iako smo krenuli sa brojnim ulaganjima i nastavljamo izgradnju auto-puta, kako bi ograničili iseljavanje sa sjevera, više resora posvećeno je afirmisanju dodatnog zapošljavanja i otvaranju novih radnih mjesta.

Siguran sam da će u tom kontekstu veliki doprinos dati i Evropa Sad 2 kao program, koji je posvećen uvećanju standarda građana, ali i motivisanju privrednika da više ulažu i dodatno zapošljavaju.

Stoga sam uvjeren da ćemo po implementaciji ovog reformskog procesa, svjedočiti daleko drugačijim brojkama nego sada.

Trenutno ukupan broj nezaposlenih lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iz opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Petnjicu, Pljevlja i Rožaje na dan 29. jul 2024. godine je 14.616 lica od toga 8.165 žena, što iznosi oko 43% od ukupne nezaposlenosti u Crnoj Gori i 40% od ukupne nezaposlenosti žena u našoj državi.

Ukupan broj nezaposlenih po opštinama sjevernog regiona Crne Gore je sledeći: U opštini Andrijevica ukupan broj nezaposlenih iznosi 781, u opštini Berane ukupan broj nezaposlenih je 3875, u opštini Bijelo Polje 3278, u opštini Gusinje je 624, u opštini Kolašin 698, u opštini Mojkovac 741, u opštini Plav 1783, u opštini Petnjica nezaposlenih je 954, dok u opštini Pljevlja broj nezaposlenih građana je 1882.

Kada govorimo o obrazovnoj strukturi nezaposlenih, moram da istaknem da je najviše nezaposlenih sa I nivoom kvalifikacije obrazovanja - njih 5.811. Sa stečenim IV nivoom kvalifikacije je 4.112 lica, dok je 131 nezaposleni sa nivoom kvalifikacija obrazovanja VI-1. VII-1 nivo kvalifikacije među nezaposlenima ima 885 građana i građanki sjevera Crne Gore.

Kada je riječ o stopi nezaposlenosti u opštinama na sjeveru, koja predstavlja odnos registrovanih nezaposlenih i registrovanih zaposlenih, ona iznosi u Andrijevici 56.89%, Beranama 41.06%, Bijelom Polju 26.64%, Gusinju 67.73%, Kolašinu 31.20%,Mojkovcu 35.45%,Plavu 57.10%, Petnjici 73.47%,Pljevljima 22.30%, Rožajama 54.77%. Navedeni podaci su iz maja tekuće godine i njihov izvor je Uprava za statistiku Crne Gore.

Poštovani poslaniče,

Vlada ima jednostavnu agendu, ali uprkos tome vrlo zahtjevnu. Kompleksan proces dobijanja IBAR-a, nije usporio rad na stvaranju brojnih drugih strategija, kako bi postigli eksponencijalan ekonomski rast u svim djelovima Crne Gore.

Tako je resorno Ministarstvo sa Zavodom za zapošljavanje, evidentiralo potrebu intenziviranja saradnje sa nezaposlenima kroz pružanje savjetodavnih usluga, kako bi se tim licima olakšao pristup tržištu rada.

Činjenica je da samo podrška nezaposlenim licima sama po sebi neće biti dovoljna već se paralelno mora raditi na unapređenju povoljnog ambijenta kreiranjem dodatnih fiskalnih podsticaja za zapošljavanje usmjerenih ka sjeveru, te intenzivirati saradnja i razvijanje programa u kojima će učestvovati poslodavci sa sjevera i biti potpuno pripremljeni za valorizaciju svih efekata velikih infrastrukturnih ulaganja, čija je realizacija u toku.

Mogućnost koja nije u dovoljnoj mjeri iskorišćena je djelovanje kroz obrazovanje odraslih na nesklad između ponude i tražnje, čime je moguće prilagoditi potencijale nezaposlenih lica potrebama trzišta rada, paralelno sa djelovanjem na opšti poslovni ambijent u sjevernim opštinama.

Želimo istaći da će se u svim budućim projektima i konkursima resornog Ministarstva i Zavoda za zapošljavanje prioritetno davati podrška sjevernim opštinama.

Za rješavanje problema mladih koji nisu u sistemu obrazovanja ili zaposlenja (NEET) i koji su životne dobi od 15 do 29 godina Vlada planira da do kraja 2026. godine potroši 11,16 miliona eura. To će se uraditi kao dio programa „Garancija za mlade“, što smo posebno elaborirali kroz odgovor poslaniku Čarapiću.

U narednom periodu, značajnije će se raditi na poboljšanju usluga posredovanja, kao i na drugim aktivnostima, među kojima je i unapređenje Programa „Podsticaji za samozapošljavanje“ za 2024. godinu, koji će takođe biti prioritetno usmjereni ka sjevernim opštinama u kojima je najviša stopa registrovane nezaposlenosti.

Na kraju, želim da istaknem da smo svjesni svih potencijala sjevernog regiona i u periodu pred nama sam siguran da ćemo ih iskoristiti, naročito kroz turističku valorizaciju.

Takođe, vrlo važnu ulogu u privrednom razvoju sjevera, odigraće i unapređenje poljoprivrede, kao vrlo potentne grane. O tome smo već govorili tokom prethodnog Premijerskog sata. Napominjem, da uporedo sa radom u domaćim okvirima, kroz brojne sastanke sa kredibilnim evropskim investitorima pokušavamo da privučemo strane kompanije da ulažu u sjever Crne Gore. Napretkom na polju vladavine prava poslali smo svima dobru poruku, a smanjenjem poreskog opterećenja na rad, kroz reformu Evropa Sad 2, Crna Gora postaje zemlja sa najmanjim troškovima na rad u Evropi, što je dodatan signal investitorima!

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније