Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (izvor: ZDF,Rojters,dpa,afpd)  [ DW ]

30. 07. 2024. 18:57

Lukašenko pomilovao Njemca osuđenog na smrt

Aleksandar Lukašenko

Njemački državljanin je na adresu predsjednika Bjelorusije uputio molbu za pomilovanje, saopštila je bjeloruska tajna služba KGB. Aleksandar Lukašenko, čovjek koji se smatra posljednjim evropskim diktatorom sada je (utorak, 30. juli) ukinuo smrtnu presudu.

Ovaj 29-godišnji Njemac osuđen je u 24. juna na smrt, između ostalog, zbog navodne plaćeničke vojne aktivnosti i terorizma u ime ukrajinske tajne službe SBU. Bjelorusija, koja se smatra diktaturom, posljednja je država u Evropi koja izvršava međunarodno kontroverznu smrtnu kaznu, naime pucanjem u vrat.

Bjeloruska državna televizija nedavno je Njemca prikazala na video snimku u kome se on izjasnio krivim i tražio milost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu

MIP u Berlinu: Odnos prema tom čovjeku bio je „nepodnošljiv“

Prema pisanju bjeloruskih medija, Rik K. je, između ostalog, priznao da je fotografisao vojne objekte u ime ukrajinske službe bezbjednosti SBU, prenose njemački javni servis ZDF i njemačka agencija dpa.

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu osudilo je smrtnu kaznu i saopštilo da njemački državljanin ima kontakt sa njemačkim konzulatom. Odnos prema tom čovjeku bio je „nepodnošljiv“, navodi se iz ministarstva u Berlinu, prenosi agencija dpa.

Berlin, međutim, nije komentarisao informaciju bjeloruskog Ministarstva spoljnih poslova da je Minsk dao predlog za rješavanje ovog slučaja.

Poster povodom početka suđenja ubici iz Tirgartena u Berlinu, 7.10.2020. na kojem se vidi slika ubijenog Gruzijca Zelimkana Kangošvilija

Šta je tražio Lukašenko za pomilovanje?

Bjeloruska opozicija pretpostavlja da Lukašenko traži visoku cijenu za ovo pomilovanje. Na primjer, Lukašenko bi - u ime šefa Kremlja Vladimira Putina, od koga politički i ekonomski zavisi - mogao da zatraži oslobađanje Ruskog državljanina koji je osuđen za ubistvo u berlinskom Tirgartenu. Bolničar, za koga se navodi da je posljednji put radio u Salcgiteru u Njemačkoj, uhapšen je u Bjelorusiji početkom novembra 2023. godine, saopštio je bjeloruski centar za ljudska prava Vjasna.

Istovremeno, ruski opozicioni advokati i aktivisti izvijestili su da je nekoliko političkih zatvorenika premješteno na nepoznatu lokaciju – uključujući nekoliko poznatih slučajeva.

Šest opozicionara zatvorenih u Rusiji prebačeno je na nepoznate lokacije

Kako javlja agencija afpd, najmanje šest političkih zatvorenika u Rusiji premješteno je na nepoznate lokacije. Prema advokatima i organizacijama za ljudska prava, među njima su i opozicioni političari i aktivisti koji su protestovali protiv ruske vojne ofanzive u Ukrajini.

U ruskom sistemu zatvora su transferi zatvorenika generalno netransparentni, ali je nestanak nekoliko zatvorenih opozicionara - u isto vrijeme - veoma rijetko i podstaklo je spekulacije o razmjeni zatvorenika.

Advokati zatvorenog opozicionog političara Ilje Jašina objavili su u utorak preko njegovog Telegram kanala da je Jašin odveden iz kaznene kolonije u Smolenskoj oblasti na zapadu zemlje „na nepoznatu lokaciju“.

Rođaci Lilije Čaniševe i Ksenije Fadejeve su takođe rekli da su premještene i te dvije bivše saradnice kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru. Zatvorski službenici su odbili da odgovore na pitanja advokata o tome gdje se onenalazi i razlogu za premještaj.

Među prebačenim zatvorenicima je i Kevin Lik (18) njemački Rus, osuđen za izdaju, prenio je nezavisni sajt Sotavision.

Osim toga, prema pisanju organizacije za ljudska prava Memorijal, Oleg Orlov je odveden iz svoje kaznene kolonije na nepoznatu lokaciju. Orlov je bio kopredsjedavajući te organizacije, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2022.

Nejasno je i gdje se nalazi umjetnica Aleksandra Skočilenko, koja je osuđena na sedam godina zatvora zbog toga što cjedulje sa cijenama u supermarketu koristila za poruke protiv ofanzive u Ukrajini.

„Očigledno se suočavamo sa razmjenom zatvorenika velikih razmjera“, napisala je na svom Telegram kanalu Tatjana Stanovaja ruska politikološkinja koja živi u egzilu.

SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika sa Rusijom kako bi obezbijedile oslobađanje američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je u julu osuđen na 16 godina zatvora, prenosi afpd.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније