Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

30. 07. 2024. 21:56 >> 22:01
Čitaj mi:

talibansko ministarstvo spoljnih poslova

Talibani više ne priznaju avganistanske diplomatske misije ranijih vlasti

Talibani su danas saopštili da više ne priznaju diplomatske misije Avganistana koje je otvorila prethodna, prozapadna vlast, i da neće poštovati pasoše, vize i druga dokumenta koja su izdale diplomate povezane sa tom ranijom vlašću.

U saopštenju preko društvene mreže Iks, talibansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da zemlja više ne uvažava i "ne preuzima odgovornosti" za dokumente koje izdaju misije u Londonu, Berlinu, Belgiji, Bonu, Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Australiji, Švedskoj, Kanadi i Norveškoj.

Ministarstvo zahtijeva da se ljudi u tim zemljama obraćaju ambasadama "Islamskog emirata Avganistan" koji je pod kontrolom talibana.

Talibani za sada ne odgovaraju na novinarske molbe da se razjasni situacija i pruže dodatne informacije.

Ovo je još jedan pokušaj talibana - koje kao vladare ne priznaje ni jedna zemlja na svijetu - da preuzmu ambasade i konzulate Avganistana. Stara vlast i dalje drži mesto ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, ali talibane žele da uzmu i njega.

Talibani su zbacili prozapadnu administraciju i vratili se na vlast 2021. godine tokom završnih faza povlačenja američkih i NATO snaga iz te azijske zemlje u kojoj su provele 20 godina.

S obzirom da su vratili na snagu svoje brojne zabrane za djevojke i žene iz vremena kad su prvi put bili na vlasti (1995-2001), lideri talibana su pod međunarodnim sankcijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније