Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

30. 07. 2024. 19:43 >> 19:43

ADVOKATICA SAOPŠTILA

Ruski disident Jašin iz zatvora premješten na nepoznatu lokaciju

Ilja Jašin, uvažavani kritičar vlasti Rusije koji je osuđen na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja rata te zemlje protiv Ukrajine, prebačen je iz zatvora u kojem je do sada bio - na nepoznatu lokaciju, rekla je njegova advokatica Tatjana Solomina.

Jašin je jedan od retkih opozicionih lidera koji je ostao u Rusiji poslije invazije na Ukrajinu. Uhapšen je 2022. godine na osnovu jutjub snimka na kojem je govorio o masakru u Buči, sjeverno od Kijeva.

U saopštenju koje je Solomina dala nema dodatnih informacija, ali se navodi da je premješteno još nekoliko osuđenika, zatvorenih zbog kritikovanja vojske ili "ekstremističke" aktivnosti, tj rada za organizaciju preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Među njima je Oleg Orlov, na dve i po godine zatvora osuđeni predsjednik organizacije za ljudska prava Memorijal koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Premještena je Aleksandra Skočilenko, muzičarka osuđena na sedam godina zatvora jer je u supermarketu preko natpisa sa cijenama stavljala poruke protiv civilnih žrtava u Ukrajini.

Isto se dogodilo sa Ljiljom Čaniševom i Ksenojom Fadejevom, regionalnim koordinatorkama organizacije koje je vodio Navaljni. Obje su osuđene na po devet godina zatvora.

Memorijal je danas saopštio da je premješten i Kevin Link, ruski građanin rođen u Njemačkoj, osuđen na četiri godine zatvora zbog navodnog prosleđivanja osetljivih informacija nemačkim tajnim službama.

Spekuliše se na društvenim mrežama da je možda u pripremi razmjena zatvorenika.

Kritičari Kremlja zagovaraju razmjene koje bi dovele do oslobađanja ruskih političkih zatvorenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније