Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Politico/N1 ]

30. 07. 2024. 21:32 >> 21:32
Čitaj mi:

francuska

Večera za Čarlsa III koštala skoro 500.000: Makronov „diplomatski“ minus od 8,3 miliona eura

Dekadentna večera koja je koštala skoro 475.000 eura za britanskog kralja Čarlsa III gurnula je Jelisejsku palatu, kancelariju francuskog predsjednika Emanuela Makrona, u rekordno visok deficit prošle godine.

Francuska ljubav prema velikim gestovima i raskošnoj trpezi jasno je vidljiva na stranicama godišnje revizije budžeta Jeliseja, koju je u ponedjeljak objavio "Cour des Comptes", najveći francuski revizorski sud, piše Politiko.

Potrošnja Jelisejske palate, koja uključuje troškove vezane za predsjednikove diplomatske i predsjedničke dužnosti, kao i administraciju, osoblje, obezbjeđenje i upravljanje imovinom, dostigla je nevjerovatnih 125 miliona eura, što je 8,3 miliona eura više od predviđenog.

Među najvećim pokretačima deficita bile su dvije luksuzne državne večere, sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i kraljem Čarlsom III.

Makron je ugostio britanskog monarha u septembru prošle godine u Versaju, istorijskom domu francuske monarhije, na raskošnoj gozbi sa najmanje 160 zvanica, uključujući frontmena Rolling Stonsa Mika Džegera i britanskog glumca Hjua Granta.

Večera, tokom koje su gosti uživali u makarunima od plavog jastoga i ruža, koštala je francusko predsjedništvo blizu 475.000 eura, uključujući preko 165.000 eura za ketering i preko 40.000 eura za vino (uključujući flašu "Chateau Mouton Rothschild" iz 2004) i druga pića.

Ugostitelji i dekorateri doprinijeli su povećanju trokova za prijeme koji se održavaju izvan Jeliseja, kao što je bio slučaj sa Čarlsom III i Modijem. Indijski premijer je dočekan u Luvru i sam Makron mu je pokazao neka od najposjećenijih francuskih muzejskih remek-djela. Ukupni troškovi: više od 400.000 eura.

Francuski revizorski sud je ipak priznao neke napore za uštedu troškova, ističući štedljivost Jelisejskog doma kada priprema „koktele za manje od 100 ljudi“, događaje tokom kojih se obično daje prednost zaposlenim kuvarima u odnosu na spoljni ketering.

"Cour des Comptes" je takođe kritikovao loše vještine francuskog predsjedništva u planiranju putovanja, ukazujući na gubitak od preko 830.000 eura nastalog otkazivanjem 12 očigledno bespovratnih putovanja.

Samo planirano, ali naknadno otkazano putovanje u Njemačku u julu 2023. dovelo je do gubitka od skoro 500.000 eura, uglavnom zbog troškova prevoza i smještaja.

Odgovarajući na iznose koji su uključeni nakon objavljivanja izveštaja, zvanični komentar Jelisejske palate glasi: „Francuska održava bliske diplomatske odnose sa velikim brojem zemalja, koje organizuju ekvivalentne događaje kada prime šefa naše države“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније