Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

29. 07. 2024. 18:10 >> 18:19
Čitaj mi:

premijera izraela

Hamas optužio Netanjahua da odugovlači pregovore o taocima

Palestinski Hamas je danas optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua da odlaže sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, postavljanjem novih uslova koji predstavljaju "korak unazad" u odnosu na raniji predlog predstavljen posrednicima.

Hamas je to rekao poslije sastanka egipatskih, katarskih i američkih posrednika s izraelskim pregovaračima u Rimu u nedjelju u sklopu napora da se uspostavi primirje povezano s oslobađanjem talaca zatočenih u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

"Jasno je iz onog što su nam posrednici prenijeli da se (Benjamin) Netanjahu vratio svojoj strategiji odugovlačenja da izbjegne postizanje sporazuma postavljanjem novih uslova i zahtjeva", saopštila je ta islamistička organizacija, prenijele su agencije.

Nedavni pregovori su bili usredsređeni na okvir sporazuma koji je krajem maja predstavio predsjednik SAD Džozef Bajden. On je rekao da je to izraelski predlog.

Poslije višemjesečnih indirektnih pregovora bez rezultata predstavnici zemalja posrednica sastali su se sa šefom izraelske obavještajne službe Mosad Davidom Barneom u nedjelju.

Netanjahuov kabinet je najavio nastavak pregovora u narednim danima.

Rat je počeo 7.oktobra prošle godine poslije napada komandosa Hamasa koji su se iz Gaze ubacili na jug Izraela i ubili 1.197 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa zasnovanim na izraelskim informacijama.

Od 251 otete osobe 111 ih je još uvijek u Gazi, ali 39 nije više živo, kako navodi izraelska vojska.

Izrael je u znak odgovora obećao da će uništiti Hamas.

Izraelska vojska je pokrenula ofanzivu u kojoj je do sada ubijeno 39.363 ljudi u Gazi po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja koje ne pravi razliku između civila i boraca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније