Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Mina ]

29. 07. 2024. 19:15 >> 19:19
Čitaj mi:

VRHOVNI SUD

Za 33 pripravnička mjesta u sudovima prijavljeno 27 kandidata

Na javni poziv za 33 pripravnička mjesta u crnogorskim sudovima, raspisan 4. jula, prijavilo se 27 kandidata, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

U saopštenju se navodi da je odziv kandidata za pripravnike veći u odnosu na januar, kada se prijavilo samo devet kandidata, ali i da taj broj nije dovoljan.

„Iako povećan, ovaj broj kandidata nije još na zadovoljavajućem nivou, imajući u vidu da je u ranijem periodu bio znatno veći odziv kandidata u odnosu na broj slobodnih pripravničkih radnih mjesta“, kazali su iz Vrhovnog suda.

Kako su dodali, to znači da će u pojedinim sudovima ostati nepopunjena mjesta za pripravnike.

Iz Vrhovnog suda su kazali da je većem odzivu doprinijela koordinacija između Vrhovnog suda i Ministarstva pravde, koje je 27. maja sprovelo ispit za pripravnike.

Na taj način su, kako su pojasnili, stečeni dodatni uslovi da se kandidati, koji su položili ispit za pripravnike, prijave na javni oglas Vrhovnog suda.

Iz Vrhovnog suda su istakli da je jedan od razloga zbog kojih odziv zainteresovanih nije veći to što uslovi propisani Zakonom o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu nijesu usklađeni sa uslovima iz Zakona o visokom obrazovanju, kojim je propisan integrisani studijski program, koji sadrži spoj osnovnih i master studija obima 300 ECTS kredita.

„Shodno navedenom, kandidat tek nakon okončanih master studija (po sistemu 3+2, sa stečenih 300 ECTS kredita), stiče uslov da se prijavi na javni oglas za prijem pripravnika, za koji je shodno drugom propisu dovoljno 240 kredita (po ranijem sistemu 3+1+1)“, naveli su iz Vrhovnog suda.

Oni su podsjetili da su i ranije ukazali na dodatne, specifične uslove, ograničenja i izazove u pogledu zasnivanja radnog odnosa pripravnika u sudovima na teritoriji Crne Gore.

„U kontekstu ranije komunikacije sa nevladinom organizacijom Akcija za ljudska prava (HRA), koja prati rad pravosuđa, Vrhovni sud Crne Gore je primijetio njene pozitivne aktivnosti na promociji javnog oglasa i koristi priliku da zahvali“, navodi se u saopštenju.

Iz Vrhovnog suda su naglasili da, kada je u pitanju prijem pripravnika koji su već zaposleni, oni ni ovog puta nijesu bili uskraćeni u pogledu razmatranja i prihvatanja njihovih prijava.

Prijave su, kako su kazali iz Vrhovnog suda, ocjenjivane u skladu sa Zakonom o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu, pa su na rang listi osobe koje su zaposlene u advokatskim kancelarijama, javnim ustanovama i privrednim društvima.

Kako je saopšteno, Vrhovni sud je objavio rang listu za prijem 33 pripravnika u osnovnim sudovima u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Baru, Kotoru, Herceg Novom, Beranama i Plavu.

Po javnom oglasu, pripravnici bi trebalo da budu raspoređeni i u sudovima za prekršaje u Bijelom Polju i Budvi, Višem sudu za prekršaje, Višem sudu u Podgorici, Upravnom sudu i Privrednom sudu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније