Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

29. 07. 2024. 06:43 >> 08:43
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa – 297. dan

Strah od eskalacije sukoba – Izrael najavljuje odmazdu, Hezbolah se povukao

Sukob Izraela i Hamasa – 297. dan. Strahuje se od eskalacije sukoba na granici Izraela i Libana nakon raketnog napada na Golansku visoravan. Izrael tvrdi da je za napad odgovoran Hezbolah i najavljuje odmazdu. Istovremeno, Hezbolah je negirao odgovornost i preventivno se povukao sa juga Libana očekujući izraelski udar. Velika Britanija osuđuje napad, a Makron poručuje da je Francuska posvećena sprječavanju nove eskalacije sukoba.

Hezbolah negira odgovornost za raketni napad na selo na Golanskoj visoravni, dok Izrael i SAD tvrde da je napad, u kojem je poginulo 12 osoba, počinila ta militantna grupa. Napad je osudila i Velika Britanija.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da je na sastanku ratnog kabineta premijeru i ministru odbrane dato ovlašćenje da odluče način i vrijeme odgovora Izraela za napad na selo na Golanskoj visoravni.

Francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao je sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i poručio da je Francuska posvećena sprječavanju nove eskalacije sukoba u tom regionu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naveo je da bi Turska mogla da uđe u Izrael da bi pružila podršku Palestincima, iako nije precizirao o kakvoj bi intervenciji moglo da bude riječi.

Ujedinjene nacije pozvale su na uzdržanost na libansko-izraelskoj granici.

Iran je upozorio Izrael da ne ulazi, kako je rekao, u bilo kakvu "novu avanturu“ u Libanu, ističe se u saopštenju koje je izdao tamošnji portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Hezbolah je u stanju pripravnosti, rekla su Rojtersu dva bezb.ednosna izvora. Dodaju da se Hezbolah preventivno povukao sa ključnih lokacija na jugu Libana i u istočnoj dolini Beka, očekujući udar Izraela.

Najmanje 39.324 Palestinca je ubijeno, a 90.830 povrijeđeno u Gazi od 7. oktobra, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Izraelske snage tenkovima su napredovale dublje na jugu Pojasa Gaze, dok se nastavljaju borbe sa borcima Hamasa.

08:43

Udari IDF-a na Kan Junis i Rafu, ubijeno nekoliko operativaca Hamasa

Izraelski borbeni avioni i dronovi pogodili su više od 35 ciljeva širom Pojasa Gaze tokom proteklog dana, saopštila je vojska.

IDF kaže da mete uključuju ćelije naoružanih ljudi, zgrade koje koriste terorističke grupe, zgrade zarobljene minama i drugu infrastrukturu.

Udari dolaze dok trupe nastavljaju napredovanje u Kan Junisu i Rafi na jugu Gaze.

IDF kaže da su trupe 162. divizije ubila nekoliko naoružanih napadača u borbama iz blizine i usmjeravajući vazdušne napade u Rafi u prethodna 24 sata.

"Mnogo više terorističkih operativaca je ubijeno u sukobima i vazdušnim napadima tokom operacija 98. divizije u Kan Junisu", dodaje IDF.

Опширније

08:31

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno sedam Palestinaca

Sedam Palestinaca uhapšeno je tokom noćnih izraelskih racija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Racije i hapšenja su izvedena u Tulkaremu i južno od Betlehema, izvještava Vafa.

Mladi Palestinac uhapšen je tokom racije izraelskih vojnika na njegovu kuću u Tulkaremu, objavila je agencija.

Izraelske snage uhapsile su više od 9.845 Palestinaca od oktobra, prema najnovijim podacima Komisije za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika i Društva palestinskih zatvorenika.

Опширније

08:23

Liban: Jedan ubijen, četiri ranjena u izraelskim napadu na automobil i motocikl

Jedna osoba je poginula, a četiri su ranjene u izraelskim vazdušnim napadima na automobil i motocikl u južnom Libanu, između gradova Mais el Jabal i Shakra, javljaju libanski mediji.

Опширније

08:10

Kac: Erdogan ide putem Sadama Huseina, neka se sjeti kako se to završilo

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je, odgovarajući na prijetnju predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da bi Turska mogla da izvrši invaziju na Izrael, uporedio turskog predsjednika sa bivšim iračkim liderom Sadamom Huseinom.

"Erdogan ide putem Sadama Huseina i prijeti da će napasti Izrael. Treba samo da se sjeti šta se tamo dogodilo i kako se to završilo", napisao je Kac na platforemi Iks, prenosi Tajms ov Izrael.

Izraelski portal podsjeća da je Sadamov režim srušen invazijom koju su predvodile SAD 2003. godine, a irački sud ga je pogubio nakon što je zarobljen i nakon što mu je suđeno.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je da bi Turska mogla da uđe u Izrael da bi pružila podršku Palestincima, iako nije precizirao o kakvoj bi intervenciji moglo da bude riječi, javio je prethodno Rojters.

"Moramo biti veoma jaki da Izrael ne bi mogao da radi ove stvari Palestini", rekao je Erdogan na sastanku ogranka vladajuće stranke Partija pravde i razvoja u provinciji Rize, u svom rodnom gradu, prenio je Hurijet.

Prema njegovim riječima, kao što je Turska ušla u Nagorno-Karabah, kao što je ušla u Libiju, mogla bi isto da učiniti i Izraelu.

"Ne postoji ništa što ne možemo učiniti. Moramo biti samo jaki", istakao je Erdogan.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније