Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ RSE, Miloš Rudović ]

28. 07. 2024. 15:26 >> 15:28
2

u čast njegoša

Pola vijeka Njegoševog mauzoleja na Lovćenu

Prije 50 godina, 28. jula 1974., svečano je otvoren Mauzolej na planini Lovćen u blizini Cetinja. Mauzolej u čast Petra II Petrovića Njegoša, crnogorskog vladara, vladike i pjesnika, izgrađen je po nacrtu velikog jugoslovenskog arhitekte i vajara Ivana Meštrovića.

Osim lovćenskog kamena, za izradu je korišten uglavnom jablanički granit, donijet iz Bosne i Hercegovine. Unutrašnji dio obložen je ispoliranim splitskim kamenom 'zeleni Jadran', dok je kripta obložena kamenom "glavica" sa hrvatskog ostrva Brač.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.660 metara.

Sto dvadeset godina ranije, 1845. godine, na tom mjestu Petar II Petrović Njegoš je izgradio kapelu i posvetio je svom stricu Petru I, poznatijem kao Sveti Petar Cetinjski.

Njegoš je sahranjen u toj kapeli.

Međutim, ona je porušena nakon oštećenja koja je pretrpjela 1916. u napadima austrijskih snaga tokom Prvog svjetskog rata.

Na njenom mjestu srpski kralj Aleksandar Karađorđević je 1925. podigao novu kapelu i posvetio je Svetom Đorđu.

Njegoševi posmrtni ostaci sahranjeni su u kapeli, a nakon izgradnje Mauzoleja prenijeti u njegovu kriptu.

Do Mauzoleja je probijen tunel i staza sa 461 stepenicom. Sam kompleks rađen je od 1970. do 1974. godine.

Zbog velikog snijega, put do vrha planine Lovćen često je bio nepristupačan.

Od oko 50 tona jablaničkog granita, Andrija Krstulović, učenik Ivana Meštrovića, napravio je skulpture Njegoša i dvije karijatide, figure crnogorskih žena.

Iz Splita je na Cetinje septembra 1972. dopremljena skulptura teška 28 tona sa likom Petra II Petrovića Njegoša. Iz dvorišta Muzeja kralja Nikole na Cetinju, transportovana je na vrh Lovćena, pojasnio je za Radio Slobodna Evropa rukovodilac Istorijskog muzeja Filip Kuzman.

Na početku izgradnje, skulptura Njegoša je morala prvo biti postavljena kako bi se Mauzolej gradio oko nje. Naime, prema projektu, ulaz u Mauzolej je bio suviše uzak da bi skulptura naknadno mogla biti unesena.

U prenosu materijala i opreme koja je bila potrebna za izgradnju Mauzoleja, koji se nalazi na visini od preko 1.600 metara, učestvovali su i vojni helikopteri.

Na ulazu u Mauzolej su dvije karijatide, koje predstavljaju Crnogorke. Teške su po 7,5 tona.

Otvaranju Mauzoleja 28. jula 1974. godine prisustvovalo je rukovodstvo Crne Gore, koja je u to vrijeme bila republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na čijem čelu je bio Josip Broz Tito.

Visoki funkcioner Crne Gore iz tog vremena Veljko Milatović istakao je da ovo najveći spomenik Njegošu, "njegovoj stvaralačkoj samovolji i slobodarskim htijenjima - slobodna Crna Gora, u slobodnoj zajednici ravnopravnih naroda i narodnost socijalističke i nesvrstane Jugoslavije."

Mauzolej je, prema njegovim riječima, nerazdvojni dio Lovćena i "znamen koji povezuje Njegoša sa sadašnjim i budućim generacijama".

Mauzolej na vrhu planine Lovćen godišnje posjeti gotovo 70.000 posjetilaca, podaci su Narodnog muzeja Crne Gore dostavljeni RSE.

Unutar Mauzoleja postavljena je skulptura u granitu Petra II Petrovića Njegoša visoka 3,74 metra.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније