Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

29. 07. 2024. 16:45 >> 16:45

ZABRANA VEĆINE PREKIDA TRUDNOĆE

U Ajovi stupio na snagu strogi zakon protiv abortusa

U američkoj saveznoj državi Ajovi danas je na snagu stupio strogi zakon o abortusu kojim se zabranjuje većina abortusa nakon šest nedjelja trudnoće, što je period u kojem mnoge žene još i ne saznaju da su trudne.

Lideri republikanaca u Ajovi su godinama pokušavali da donesu taj zakon, a njihovi napori su dobili na zamahu kada je Vrhovni sud SAD ukinuo abortus kao ustavno pravo 2022. godine. Vrhovni sud Ajove je te godine doneo odluku u kojoj se takođe kaže da u državi ne postoji ustavno pravo na abortus.

Zakon zabranjuje abortuse nakon što se otkrije srčana aktivnost, što je otprilike šest nedelja nakon začeća.

Postoje ograničeni izuzeci u slučajevima silovanja, incesta, abnormalnosti fetusa ili kada je život majke u opasnosti. Ranije je abortus u Ajovi bio legalan do 20 nedjelja trudnoće.

Aktivisti u Ajovi su pružali otpor donošenju novog zakona, ali su se i pripremali za njega, podržavajući pristup abortusu u susjednim državama.

Rekli su da će nastaviti da rade u Ajovi u skladu sa novim zakonom, ali Sarah Trakler, glavni medicinski službenik u organizaciji "Planirano roditeljstvo", nazvala je danas tu odluka "razornim i mračnim" trenutkom u istoriji države.

Zakon je usvojila skupština pod kontrolom republikanaca prošle godine, ali su američka unija za građanske slobode iz Ajove, "Planirano roditeljstvo" i Klinika Ema Goldman odmah podnijeli prigovor sudu.

Zakon je bio na snazi samo nekoliko dana prije nego što ga je okružni sudija privremeno blokirao, na čiju odluku se guverner Kim Rejnolds žalio višem sudu države.

U presudi Vrhovnog suda Ajove, odlukom 4 prema 3, u junu je ponovljeno da ne postoji ustavno pravo na abortus u državi i naloženo je da se ukine blokada zakona. Sudija okružnog suda prošle nedjelje je rekao da će zabrana biti ukinuta danas.

Tri klinike za abortus u dva grada Ajove nude procedure za abortus i nastaviće to da rade prije nego što se otkrije srčana aktivnost, kažu predstavnici aktivističkih grupa.

Ali pružaoci usluga abortusa, kao i aktivisti strahuju da će drastična promjena u pristupu zahvatima pogoršati zdravstvene nejednakosti za obojene žene Ajove i stanovnice iz domaćinstava sa niskim primanjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније