Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Danas ]

15. 01. 2024. 14:11 >> 14:11

SAD

Republikanskim predizborima u Ajovi počinje trka za Bijelu kuću

Donald Tramp i njegovi republikanski rivali u poslednjem trenutku pokušavaju da dobiju podršku u Ajovi, nekoliko sati prije nego što će birači u toj državi započeti trku za Bijelu kuću 2024.godine.

Kandidati su održavali završne događaje, ali hladni uslovi zakomplikovali su poslednje dane kampanje.

Odlučna pojbeda u Ajovi učvrstila bi Trampov status favorita. Njegovi rivali, u međuvremenu, nastoje da se etabliraju kao glavna alternativa bivšem predsjedniku.

Republikanski glasači sastaće se u ponedeljak uveče na jednom od više od 1.500 klubova u saveznoj državi na Srednjem zapadu kako bi iznijeli svog preferiranog predsjedničkog kandidata.

Svi kandidati su pozvali birače da se suoče sa ekstremnom hladnoćom, jer se predviđa da će temperature pasti i do -30 stepeni, kako bi mogli da kažu svoje mišljenje na izborima usred straha da bi vrijeme moglo štetiti izlaznosti.

Politički fokus je okupljanje ljudi koji imaju isti interes ili cilj. Unutarstranački izbori u Ajovi podrazumijevaju serije lokalnih sastanaka širom države, gdje okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voljeli vidjeti kao predsjedničkog kandidata stranke na izborima u novembru.

Unutarstranački izbori su prvi korak u višemjesečnom odabiru delegata za završnu konvenciju stranke u julu ove godine, koji će dati konačnu riječ u odabiru kandidata republikanaca za predsjednika i potpredsjednika.

Glavna razlika između unutarstranačkih i primarnih izbora je vrijeme koje se odvaja za glasanje i način na koji se glasa. Na primarnim izborima, birači dođu na glasačko mjesto i ubace listić na izborni dan, a oni koji nisu tu mogu glasati poštom.

Unutarstranački izbori u Ajovi, s druge strane, održavaju se samo uveče i glasači moraju doći kako bi se njihov glas uračunao.

I Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati unutarstranačke izbore u Ajovi 15. januara, ali demokratski neće imati efekat na predsjedničku trku. Demokratski će biti održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju na ljeto.

Za demokrate unutarstranački izbori svakako neće imati uticaj na predsjedničku trku, jer aktuelni predsjednik Džo Bajden nema ozbiljne protivkandidate u stranci, dok će kod republikanaca biti drugačije. Njihovi birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit. Favorit kod republikanaca je bivši američki predsjednik Donald Tramp, prenosi RSE.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније