Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nevenka Macan, TVCG

28. 07. 2024. 19:34 >> 19:46

STAV STRUKE

Kako do bezbjedne plovidbe?

Ugradnja sistema automatskog praćenja plovnih objekata jedna je od mogućih mjera za sprečavanje prebrze vožnje na moru i jezerima, kaže struka.

Sinoćnja plovidba Skadarskim jezerom bila je kobna po jednu osobu nakon što se na Žabljaku Crnojevića sudarilo. Povrijeđeno je sedam osoba. Uhapšen je P.D. (26) zbog sumnje da je izvršio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja jer kako nezvanično saznajemo nije imao dozvolu za upravljanje. Određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Ono što je prije nekoliko dana viđeno kao upozorenje od nesreće na moru, desilo se na Skadarskom jezeru.

“Rano je o tome govoriti, sve je u fazi istrage, tužilaštvo će se izjasniti o svemu i saopštiti javnosti ono što je neophodno što se meni tiče, ja o tome ne mogu ništa više da govorim”, kaže Marko Nikčević, vještak pomorsko saobraćajne struke.

Dok istražitelji i tužilaštvo rade svoj posao, svi se pitaju kako učiniti plovidbu bezbjednom.

“Znači od momenta, registracije plovila, vozila, motora, ko, kada, pod kojim uslovima to može da obavlja, kasnije kontrole, inspekcijskog nadzora nad svim tim, polaganja za ispite za voditelja... znači uskladiti sve to sa zakonom”, navodi Nikčević.

U Boki se ovog ljeta kao nikada do sad svi pitaju kad će se desiti nešto tragično. Stotine glisera, svakodnevno voze izletnike kroz zaliv da vide sve znamenitosti.

Sve za tri sata koliko agencije prodaju taj izlet. Svima koji znaju jasno je da je to nemoguće bez drastičnog prekoračenja brzine i ugrožavanja sigurnosti.

“Vrijeme je novac, svako gleda da što više novca zaradi, a što manje vremena da potroši. Taj sudar je bio kontakt između dva brza glisera, čeoni sudar, kako se to desilo - nepoštovanje brzine i nije se izviđalo u dovoljnoj mjeri. Ovdje je maksimalna brzina 10 čvorova za glisere i jahte koji su do 24 metra”, ističe u izjavi za TVCG Gruica Dudić, inspektor Lučka kapetanija Kotor.

Inspektori ne mogu ovome stati na kraj, nove tehnologije mogu.

“Sistemi automatskog praćenja plovnih objekata bi morali biti ugrađeni u sve plovne objekte prilikom pregleda. Bili bi pod elektronskim nadzorom i svako prekoračenje brzine je kazna 1.500 eura, tako da bi se zamislio svako da li to treba da radi”, kaže Dudić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније