Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dnevni avaz/M.L.B.

28. 07. 2024. 22:26 >> 22:32

Ibrahimović za AVAZ

"BS spremna da sarađuje sa svima, ako je to u interesu Crne Gore"

Bošnjačka stranka je spremna da, zajedno s drugim partijama, uvede Crnu Goru u EU, poručuje lider stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Pet ministarskih pozicija u Vladi Crne Gore dobila je Bošnjačka stranka nakon rekonstrukcije vlasti prije nekoliko dana, a Ibrahimović za “Dnevni avaz” kaže da je prije takve odluke obavljen širok krug konsultacija s članstvom i simpatizerima BS-a.

”Zajednički je zaključak da, bez učešća BS-a u izvršnoj vlasti, nažalost, nema ni razvoja sredina gdje žive Bošnjaci. To je praksa nekoliko puta pokazala i to je činjenica koju svako treba da prihvati. Druga važna činjenica jeste da je Bošnjačka stranka, između ostalog, glas i snaga euroatlantske i evropske Crne Gore u ovoj vladi, kao partija koja je punopravna članica EPP-a, ali i partija koja je prepoznata po zalaganju za članstvo u NATO-u i EU”, kaže Ibrahimović.

Novi šef crnogorske diplomatije obećava da će s pozicija odlučivanja kadrovi ove stranke biti garant evropske i NATO Crne Gore, kojoj je prvi naredni zadatak članstvo u EU.

Na pitanje koliko će učešće Bošnjaka u vlasti uticati na promjenu ukupne političke klime u Crnoj Gori, ali i poboljšati saradnju u regionu, prije svega sa Sarajevom, Ibrahimović odgovara da bez dobre regionalne saradnje nema ni ukupnog napretka regiona.

“Moj odnos kao šefa diplomatije u tom dijelu biće na fonu onoga što sam radio i u prethodnom periodu, a to je da zvanična Podgorica želi najbolje odnose sa svim susjedima. Postoje pitanja o kojima imamo razlike i tu ćemo biti dosljedni interesima građana i države Crne Gore. S druge strane, Crna Gora, kao država kojoj su evropske integracije u prvom planu, može svoja dobra iskustva da podijeli sa susjedima, kojima je takođe cilj članstvo u EU. U tom smislu, dobra saradnja s BiH, Srbijom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Hrvatskom i drugim državama je nešto što je naš primarni cilj”, naglašava Ibrahimović za “Dnevni avaz”.

Skupa s čestitkama, stiže i veliki broj kritika zbog odluke BS-a da se priključi aktuelnoj većini u kojoj su i stranke koje veličaju ratne zločince, negiraju genocid u Srebrenici i koje i Crnu Goru i BiH vide kao dio tzv. srpskog svijeta. Ibrahimović kaže da je Bošnjačka stranka sporazum o učešću u 44. Vladi potpisala s premijerom Milojkom Spajićem.

“U tom sporazumu smo jasno definisali ciljeve naše saradnje, ali i principe među kojima je apsolutno poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ). Imamo garancije da će 44. Vlada nastaviti da poštuje presude ovih sudova, tako da smo i o tom pitanju imali razgovore”, kaže za Ibrahimović.

Spremni smo za saradnju sa svima

Još jedanput ističe da kao njegovi legitimno izabrani predstavnici nemaju luksuz da dozvole da bošnjački narod, koji čini gotovo petinu stanovništva Crne Gore, ostane izvan institucija sistema.

"Mi se moramo boriti da se ravnomjerno razvija Crna Gora. Imamo odliv stanovništva, posebno sa sjevera države i time su naročito pogođene sredine u kojima dominantno žive Bošnjaci. Zato je uslov za naš ulazak u Vladu bio i taj da kapitalni projekti na sjeveru konačno budu prioritet. I na tome ćemo intenzivno raditi. Stranka na čijem sam čelu je spremna da sarađuje sa svima, ako je to u interesu države Crne Gore i garantuje poštivanje osnovnih principa za koje se zalažemo", kaže Ibrahimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније