Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Mina

28. 07. 2024. 22:45 >> 22:45

zvanično

Ajatolah Hamnei podržao novog predsjednika Irana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei danas je zvanično podržao Masuda Pezeškijana za novog predsjednika i naložio mu da se fokusira na njegovanje odnosa sa susjedima Irana, a ne sa zapadnim zemljama.

Podrška, poznata kao tanfiz, znači da je Pezeškijanov mandat predsjednika zvanično počeo, uprkos tome što neće položiti zakletvu do 30. jula.

Ceremoniji u Teheranu, koja je prenošena na televiziji, prisustvovali su visoki vojni i politički zvaničnici, kao i strane diplomate, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hamnei je u dekretu opisao Pezeškijana kao mudru, poštenu, popularnu i učenu ličnost.

Reformista Pezeškijan, kardiohirurg po obrazovanju, bivši je ministar zdravlja i poslanik sa više mandata koji je ranije tokom jula izabran za predsjednika na vanrednim izborima održanim poslije pogibije predsjednika s tvrde linije Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Hamnei, koji je najviši vjerski i politički autoritet u Iranu i ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima, rekao je da spoljna politika Pezeškijanove vlade treba da daje prioritet "državama koje su podržavale Iran tokom ovih godina suočene s pritiscima unutar i izvan Ujedinjenih nacija".

Te zemlje, rekao je on, uključuju susjede Irana, kao i afričke i azijske države.

Vrhovni lider je rekao da evropske zemlje nijesu prioritet u spoljnoj politici Irana "zbog njihovog lošeg ponašanja u vezi sa pitanjima poput sankcija i nafte".

"One će postati prioritet ako ostave po strani svoje loše ponašanje. Naravno, nikada nećemo zaboraviti neprijateljsko ponašanje nekih zemalja", rekao je 85-godišnji Hamnei.

Iran dugo optužuje evropske zemlje da nijesu ispunile svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. pošto su se Sjedinjene Američke Države povukle iz njega 2018. i ponovo uvele sankcije usmjerene na iransku ekonomiju i naftni sektor. Iran je potom odustao od svojih obaveza i proširio svoj nuklearni program.

U obraćanju poslije podrške Hamenia, Pezeškijan je govorio o "potrebi reformi", ali je dodao da će nastojati da "sprovede opštu politiku vrhovnog lidera".

Politički komentator Mohamed Džavad Akbarin koji živi u Francuskoj rekao je za Radio Farda da je ceremonija pokazala da je novi predsjednik "potčinjen" vrhovnom lideru.

"Lider Islamske Republike neće imati problema da ga kontroliše", rekao je Akbarin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније