Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

10. 07. 2024. 22:01 >> 22:03
Čitaj mi:

PORTPAROL SAOPŠTIO

UN upozorile Izrael da će izazvati velike patnje civila naredbom o evakuaciji

Ujedinjene nacije su danas upozorile Izrael da će naredba Palestincima da napuste glavni grad u Gazi izazvati velike patnje i insistirale da civili moraju biti zaštićeni i njihove potrebe zadovoljene bez obzira da li odlaze ili ostaju.

Portparol UN Stefan Dižarik je rekao novinarima da to upozorenje Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova znači da sve strane umiješane u sukob u Gazi moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo u svako doba.

Zaštita civila i infrastrukture za njihov opstanak su ključni zahtjevi zakona.

“Nivo borbi i razaranja koje vidimo o proteklim danima, dok se vode razgovori o prekidu vatre, je istinski šokantan", rekao je Dižarik.

On je dodao da je Muhanad Hadi, humanitarni koordinator UN za palestinske teritorije,danas obavestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o svojoj posjeti Pojasu Gaze dan ranije i teškoj situaciji u njemu.

"Video je iz prve ruke posledice narušavanja javnog reda i bezbednosti kada je ušao i izašao iz Gaze preko prelaza Kerem Šalom", rekao je Dižarik.

"Video je grupu muškaraca sa štapovima kako čekaju na kamione da preko prelaza Kerem Šalom uđu u Gazu. Svi kamioni su jako oštećeni, sa polupanim prozorima, retrovizorima i haubama", dodao je portparol UN.

Hadi je video i torbe sa brašnom iz Svetskog programa hrane UN i Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) rasute sa strane puta koji vodi od prelaza.

Za Kan Junis je rekao da je taj grad na jugu većim dijelom pretvoren u pijesak i ruševine, te da je svaka zgrada koju je video oštećena.

Hadi se sastao sa grupama žena u zgradi UN koje su mu rekle da su uslovi na mjestima za raseljene Palestince užasavajući.

Mnoge žene su odsjekle kosu zbog vaški i nestašice osnovnih higijenskih proizvoda i što nemaju privatnosti na mjestima za raseljene.

"Drugi su izrazili očaj što ne mogu da obezbijede svoje porodice, pogotovo rođake sa posebnim potrebama i one koji su bolesni i ne mogu da se liječe zato što šalju djecu na spavanje gladnu i žednu", rekao je Dižarik.

Jedna žena je ispričala da danima nije mogla da skine svoj hidžab jer živi u istoj sobi sa ljudima iz više različitih porodica i da nije mogla da se očešlja, ni presvuče, a da je ne gledaju, rekao je Dižarik.

Drugi su povjerili koordinatoru UN da prenatrpanost, očajanje i narušavanje javnog reda i bezbjednosti vodi do povećanja seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније