Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

15. 07. 2024. 15:33 >> 19:54

ZAVod Za hitnu medicinsku pomoć

Oprez zbog visokih temperatura, poštovati preporuke ljekara

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore uprkos vrućinama ne bilježi značajniji porast broja pacijenata. Kako ističu, očekivano, raste broj pacijenata u Podgorici i u južnim opštinama, ali je na nivou prošlogodišnjeg. Medicinski timovi hitne pomoći na nivou države dnevno pregledaju između 800 i 900 pacijenata u ambulanti, obave oko 150 terena i između 40 i 50 transporata prema urgentnom centru i opštim bolnicama.

"Ističemo da nije registrovan veliki broj pacijenata sa simptomima sunčanice. Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale su bolovi u grudima, vrtoglavica, glavobolja, povišena temperature, mučnina, povraćanje i dijareja. Napominjemo da Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore svakodnevno vodi evidenciju o broju pacijenata kojima je potrebna hitna medicinska pomoć. Ukoliko taj broj naglo poraste ili uočimo neobičnu simptomatologiju o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", navode u saopštenju.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore apeluje na građane da zbog visokih temperatura koje nepovoljno utiču na organizam poštuju savjete ljekara i sačuvaju zdravlje.

Preporuke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore su da se izbjegava boravak napolju i izlaganje suncu tokom najtoplijeg dijela dana (preporuka je od 10 do 17 časova), da se redovno unosi tečnost, prije svega voda, više od dva litra dnevno, izbjegavaju naporne fizičke aktivnosti, nosi lagana odjeća, zaštiti glava kapom ili šeširom i da boravimo u rashlađenim prostorijama (preporučena razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature je 10 stepeni.

"Apelujemo na osjetljive grupe poput djece, trudnica, hroničnih bolesnika i starijih da se naročito pridržavaju savjeta ljekara. Oprez se preporučuje i zdravim osobama, jer vrućine loše utiču i na zdrav organizam. Ne ostavljajte djecu u parkiranim automobilima.
Radnici na gradilištima su naročito izloženi riziku. Preporuka Zavoda za hitnu pomoć Crne Gore je obavezno nošenje kompletne zaštitne opreme, češće pauze za odmor i redovno hidriranje (po mogućnosti uzimanje tečnosti na svakih 15 do 20 minuta). Teške fizičke poslove ne bi trebalo obavljati u najtoplijem dijelu dana, već u ranim jutarnjim satima ili uveče", navode u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније