Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

10. 07. 2024. 22:36 >> 22:36
Čitaj mi:

rezultati

Neznatna većina Izraelaca podržava okončanje rata u Gazi

Neznatna većina Izraelaca podržava okončanje rata u Pojasu Gaze kao dio sporazuma o prekidu vatre na osnovu kojeg bi se oslobodili svi taoci u zatočeništvu Hamasa, sudeći po danas objavljenim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja.

Pedeset šest odsto ispitanika je za potpun prekid vatre kako bi se vratili svi taoci i potpuno izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze. To je u suprotnosti sa ključnom pozicijom premijera Izraela Benjamina Netanjahua u pregovorima o prekidu vatre, da se Izrael neće obavezati da okonča rat u okviru bilo kakvog sporazuma.

Ispitivanje, kojim je obuhvaćeno 850 Izraelaca, je takođe pokazalo da ih gotovo 30 odsto podržava privremeni prekid vatre na osnovu kojeg bi se vratio dio talaca.

Izrael i Hamas trenutno vode najozbiljnije indirektne razgovore posle više meseci u pokušaju da postignu sporazum koji bi zaustavio rat i oslobodio dio od oko 120 talaca koje još uvijek drži ekstremistička organizacija.

Netanjahu smatra da je vojni pritisak najbolji način da se Hamas navede da oslobodi taoce, od kojih trećina nije više živa, po izraelskim podacima.

Izraelski lider je pod pritiskom koalicionih partnera ultradesničara koji se protive sporazumu i tvrde da će u slučaju da bude sklopljen Hamas ostati netaknut i dovesti Izrael u opasnost od novih napada poput onog 7. oktobra, kada je počeo rat.

Netanjahuovi politički partneri prete da će izaći iz vlade ako se sporazum postigne. U tom slučaju bi se vladajuća koalicija raspala što bi moglo da izazove nove izbore i dovede u pitanje Netanjahuov ostanak na vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније