Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J./B.B./S.V.

16. 07. 2024. 22:33 >> 22:41

SPAJIĆ U BARU

"Veza sa Italijom je direktna veza Crne Gore sa EU"

Za nas ne postoji veća i važnija veza od Crne Gore i Italije, jer je to direktna veza Crne Gore sa Evropskom unijom, poručio je premijer Milojko Spajić na događaju koji je priređen nakon uplovljavanja Feribota AF MIA u Luku Bar. Podsjetimo, Feribot AF MIA, kompanije Adria Ferries, koji plovi na relaciji Bar - Ankona, uplovio je u Barsku luku iz Drača, večeras oko 19:30 sati.

"Predivan brod. To je jedan od najljepših brodova koje sam vidio i koje sam posjetio i zaista smo zahvalni što se Adria Ferries pokazao kao istorijski i dobrodošao poslije 20 godina... Istorijski veliki partner i velika podrška Crnoj Gori", naveo je on. 

Spajić je istakao i da su i "prijatelji iz Adria Ferries-a bili ključna komponenta da se ovakve stvari dogode".

"To je istorijska stvar. Pričali ste nam priču o tome kako je Adria Ferries 2004. radila sa Crnom Gorom, a sada se vraćamo u te dane i samo grebemo površine odnosa i fizičke povezanosti između Italije i Crne Gore, jer će evropske integracije samo biti 'riječi na papiru' ako nemamo fizičke veze. Sve je u povezivanju ljudi, povezivanju biznisa, povezivanju turista, stvaranju tržišta, iskoracima ka novim horizontima koje svi vidimo", kazao je Spajić. 

Naglasio je da je ovo velika vijest, posebno za Bar.

"Bar je grad koji je živio od trgovine i živio od ovih komunikacija sa Italijom i sa drugim zemljama. Barski preduzetnici su mi rekli da su najveća preduzeća u Baru. Svi su napravljeni od one linije između Bar - Bari koja postoji godinama i decenijama. Tako da se nadamo da, ne samo turisti, ne samo naša dijaspora, a mislim da je neko kome bi ovaj vid prevoza vjerovatno bio veoma privlačan, jer ne bi morali da čekaju ni na jednoj granici a imali bi udobnu vožnju do Crne Gore", kazao je Spajić.

Premijer je kazao i da očekuje da će trgovina između Crne Gore i Italije cvjetati.

"Svjedoci smo promjena u "Barskoj plovidbi". Želimo da vidimo restrukturiranje. "Barska plovidba" se naginje ka trajektima, naginje ka sličnoj povezanosti Crne Gore i Italije, čineći ga strateškim za nas kao državu. Za nas ne postoji veća i važnija veza od Crne Gore i Italije, jer je to direktna veza Crne Gore sa Evropskom unijom. Dakle, za nas je Italija veliko tržište. Takođe za Italijane, Crna Gora može biti dobra destinacija za turizam, ali i dobro tržište, kao i za italijansku i drugu evropsku robu. Tako da ćemo našom marljivošću, zalaganjem i poštovanjem svih obaveza koje smo ovim projektom preuzeli, ovaj projekat učiniti uspješnim", zaključio je Spajić.

Podsjetimo, nakon uplovljavanja broda organizovan je koktel na kojem su se osim Spajića, prisutnima obratili i ambasadorka Republike Italije Andreina Marsela, kao i čelnici italijanske kompanije AlbertoRosi i Mauro Maja.

Alberto Rosi direktor "Adria Ferries" je kazao da su znali koliko je važno i za Crnu Goru i za Italiju da imaju ovu vezu.

"Kad sam sreo premijera i ministra saobraćaja vidio sam koliko snažno žele ovu liniju. Tražili smo najbolje rješenje. Nije bilo lako, jer smo morali da riješimo mnoge tehničke probleme, u vezi luke i brodova. Sve nadležne instance su radile vrijedno da nađu rješenje i danas smo ovdje. Sezona je već počela i razumijemo da nije bio najbolji momenat, ali nijesmo htjeli da izgubimo ovu priliku da počnemo sa novim servisom za građane. Hvala svima posebno velika zahvalnost posadi i kapetanu, jer aktiviranje ove linije nije lako, jer je potrebno šest manevrisanja dnevno umjesto dva", kazao je Rosi.

Ambasadorka Italije Andreina Marsela je zahvalila velikom broju katera koji su pomogli da se realizuje ovaj projekat.

"Veliko hvala prije svih Adriji Ferisu. Ovo je nešto u šta sam veoma vjerovala jer smatram da Crna Gora treba da bude više otvorena ka Italiji i obrnuto. Mi smo dvije zemlje koje su blizu, ali nema bliskosti, ako nema komunikacijskih veza. Hvala i "Barskoj plovidbi", jer sam i njih pritiskala da ovaj projekat realizujemo. Hvala i Vladi Crne Gore, ministru saobraćaja, premijeru i potpredsjedniku Srđanu Pavićeviću. Vjerovali su u ovaj projekat i uvidjeli prednosti ovog projekta. Ovo je vjerujem, samo početak duge veze Crne Gore i Italije", kazala je Marsela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније