Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 07. 2024. 21:11 >> 21:11

VRUĆ VAZDUH IZ AFRIKE

Toplotni talas zahvatio jug Evrope: Upozorenja, zabrane rada i požari

Italijansko ministarstvo zdravlja stavilo je danas 12 gradova pod upozorenje o najtežim vrućinama, jer je talas vrućeg vazduha iz Afrike zahvatio južnu Evropu i podigao temperature na više od 40 stepeni Celzijusa, a najgore, kažu, tek predstoji.

Opštinske vlasti u nekoliko gradova južne Evrope i Balkana preduzele su mjere za brigu o starijim ljudima, a ekipe civilne zaštite uputile su pozive za slanje kanadera i drugih aviona da ugase požare koji bjesne u južnoj Italiji i Sjevernoj Makedoniji.

U Grčkoj su opštine stavile klimatizovane prostore na raspolaganje javnosti. Zabranjeni su pojedini oblici rada na otvorenom, kao što je fizički rad, u najtoplije doba dana kada je temperatura 40 stepeni.

Očekuje se da će temperature u srijedu i četvrtak u nekoliko zemalja dostići 42 stepena.

Španska nacionalna meteorološka služba saopštila je da bi termometri u narednim danima mogli da dostignu 44 stepena Celzijusa.

U Tirani, ulice i kafići su danas izgledali gotovo prazni, a nekolicina ljudi je koristila kišobrane da bi se zaklonila od sunca. Visoke temperature i vjetrovi su posljednjih nedjelja raspirivali požare od juga do sjevera Albanije.

Čak i sa relativno nižom temperaturom od 34 stepena, istanbulske vlasti su danas izdale upozorenje na vrućinu, savjetujući stanovnike – posebno starije osobe, trudnice, djecu i one sa zdravstvenim problemima – da izbjegavaju izlaske između 10 i 16 sati.

Sjeverna Makedonija se drugi put ovog mjeseca suočila sa toplotnim talasom sa temperaturama i do 42 stepena. Od početka mjeseca u zemlji bjesni oko 200 požara, a do sada je povrijeđen jedan vatrogasac. Vlada je proglasila jednomjesečno krizno stanje.

Veći dio Grčke je takođe u toplotnom talasu koji će trajati do kraja nedjelje, a u nekim oblastima se predviđa da će temperature dostići 42 stepena.

Predviđeno je da će toplotni talas dostići vrhunac u srijedu i četvrtak, posebno u centralnim, zapadnim regionima i sjevernoj Grčkoj, gdje bi temperature mogle da budu do 43.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније