Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nevenka Macan [ TVCG ]

15. 07. 2024. 19:39 >> 19:39
2

ZAKUPCI PLAŽA TRAŽE NOVE ZAKONE

Ukidanje Morskog dobra od jeseni: Opštine bi bolje upravljale obalom

Kada bi opštine upravljale svojim dijelom obale, svima bi bilo bolje, smatraju inicijatori ideje da se ukine Javno preduzeće Morsko dobro.

Decentralizacija najvećeg crnogorskog resursa biće razmatrana od jeseni.

Iz tog preduzeća se ne čude da je tako profitabilna djelatnost, kojoj je značajno doprinijelo i preuzimanje trajektne linije, zanimljiva lokalnim upravama – bez obzira koja politička opcija je na vlasti.

Morsko dobro je često bilo na meti kritika. Stalni pritisci za decentralizaciju javnog preduzeća, koje upravlja integralno cijelom crnogorskom obalom, sada je i formalizovana kroz inicijativu zajednice opština o ukidanju preduzeća.

Kako je kazao predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, lokalne samouprave bi sigurno radile puno bolje.

"U okviru svake opštine najbolje se poznaju problemi po pitanju infrastrukture i plaža i svega ostalog. Neka svako ulaže onoliko koliko ima prihoda u svojoj opštini", ocjenjuje Katić. 

Da će se u lokalnim zajednicama brže i bolje rješavati problemi, misle i zakupci.

"Ja sam apsolutno za to da, i kad pređe na opštine, da to bude neki zakon i neki red. Valjalo bi da imamo jedinstven zakon i red ponašanja na plaži", smatra Tatjana Fanfani, vlasnica hotela i plaže u Đenovićima. 

Iz Morskog dobra na pitanje TVCG o stavu u ovoj pokrenutoj priči kratko su podsjetili da su saglasni sa svim što odluče Vlada i Skupština.

Razumiju da opštine pokreću ovu inicijativu u situaciji kada je to preduzeće postalo, kako navode, značajni ekonomski državni subjekt sa većim prihodima, nego je to bilo u ranijim godinama.

Decentralizacija ili novi način da se uveća lokalna administracija - ostaje da se vidi. Procedura o ukidanju Morskog dobra biće na Skupštini na jesen.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније