Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević [ Dnevnik TVCG ]

08. 09. 2024. 19:36 >> 22:18
Čitaj mi:

ZENOVIĆ ZA DNEVNIK

"Crna Gora bi do kraja godine trebalo da zatvori najmanje četiri poglavlja"

Crna Gora bi do kraja ove godine trebalo da zatvori najmanje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom , a ostala do kraja 2026. godine, predviđeno je mapom puta o EU integraciji Crne Gore, koju su nedavno sačinili u Briselu.

Najvažniji zadatak je, prema riječima glavnog pregovarača Crne Gore sa EU Predraga Zenovića, da na vrijeme završimo sve zadatke i dobijemo pozitivnu ocjenu.

Komentarišući otvorena pitanja sa Hrvatskom, Zenović je istakao značaj dijaloga u pronalaženju zajedničkih tačaka sa susjednom zemljom.

Zenović je u intervjuu za Dnevnik TVCG podsjetio da Crna Gora kreće sa pozicije dobijenog IBAR-a.

"To je jedan novi optimizam u pregovaračkoj strukturi, kako sa strane Crne Gore, tako i svih država članica. Mislim da je vrlo važno da u tu novu etapu zatvaranja poglavlja, nakon dobijenog IBAR-a, ulazimo s jednom novom energijom, opredeljenosti i sa vrlo jasnom mapom puta i rokovima kako da do kraja 2026. godine zatvorimo sva pregovaračka poglavlja", rekao je Zenović. 

Zenović je upitan i koliko je vremena potrebno kako bismo dobili ocjene EU i da znamo da smo zadovoljili kriterijume.

"Zadovoljili smo kriterijume onda kada su sva poglavlja zatvorena. Govorimo o 33 poglavlja, i ona dva poglavlja koja se dodaju na samom kraju. Da ne unosimo konfuziju, to je ukupno 35 poglavlja. Zatim se pristupa izradi pristupnog ugovora sa EU. Taj ugovor mora ratificirati sve države članice", pojasnio je Zenović. 

Na pitanje da li Crnu Goru na tom putu opterećuje nešto, imajući u vidu odnose s Hrvatskom, Zenović odgovara da diplomatski i politički izazovi postoje.

"Ovaj proces nije samo tehničko, ekspresno, reformski, nego on je itekako i diplomatsko-politički. Na oba polja, u obje dimenzije, važno je da država da sve svoje kapacitete i snage, da taj proces teče nesmetano. Zato je vrlo važno da nađemo upravo te tačke spajanja sa našim susjedima, sa Hrvatskom u prvom redu, a ne tačke razdvajanja. Da tačkama razdvajanja ili nekakvih tačke izazova u našim bilateralnim odnosima razgovaramo za diplomatskim stolom, što je prije moguće da nađemo optimalna rješenja u duhu dobrosusjedskih odnosa koji su temelj i našeg i Hrvatskog evropskog puta", zaključio je Zenović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније