Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda [ Dnevnik RTCG ]

07. 09. 2024. 19:46 >> 20:37
Čitaj mi:

EUTANAZIJA KRAVA U ŽIŽI JAVNOSTI

Đaković za Dnevnik: Lokalna uprava dužna da obezbijedi stočnu grobnicu

Eutanazirane krave oboljele od kju groznice su iz Župe nikšićke premještene i zatrpane na području Bogetića. Mještani kažu da nijesu ispoštovane procedure, te da trpe posljedice.

Mještani najavjuju blokadu magistrale i traže reakciju nadležnih.

Iz Uprave za bezbjednost hrane i veterinu, međutim, kažu da su za odlaganje životinjskog otpada nadležne lokalne uprave, a iz Mjesne zajednice kažu da ih niko nije konsultovao

Mijajlo Škuletić, koji je predsjednik MZ Bogetići traži odgovor.

"Zašto postoji savjet mjesne zajednice ako ga niko ništa ne pita i ne konsultuje se s njim", upitao je on. 

Mještani smatraju da je za sve odgovorno ministarstvo poljoprivrede. Ono je, kažu, trebalo da odredi lokaciju. Međutim, iz tog resora kao i Uprave za bezbjednost hrane i veterinu, kažu da je ta obaveza, po zakonu, na lokalnoj samoupravi.

Direktor Uprave Vladimir Đaković tvrdi za Dnevnik TVCG da je jasno definisano u zakonu da je lokalna uprava dužna da obezbijedi stočno groblje, stočnu jamu i stočnu grobnicu sa jasno preciziranim uslovima. 

Iz opštine Nikšić ekipa Dnevnika danas nije dobila odgovor, dok je Veterinarska inspektorka Slavica Sudžum za RTNK kazala da su prilikom odabira nove lokacije i zatrpavanja uginulih krava ispunili sve propisane preduslove za to.

Nadležni iz Uprave za bezbjednost hrane su  kažu, obaviješteni da je lokacija u Bogetićima, gdje su zakopane krave, nenaseljena.

Međutim, mještani, kažu drugačije.

"U neposrednoj blizini nalaze se dvije viekdnice kuce Vucinica i Mrvosevica, prva se nalazi na 50 metara vazdušne linije, a isto tako blizu zive i domacini, trojica Banjevica koji se bave tu poljoprivredom", kazao je Škuletić. 

Nadležna inspekcija će, kažu, već sjutra obići teren i nastaviti sa zatrpavanjem. Ukoliko se problem ne riješi, mještani će blokirati saobraćaj.

Osim njih, nezadovoljni su i iz udruženja stočara Danilovgrad.

Pozivaju ministarstvo da se hitno uključi u rješavanje problema krava sa kju groznicom, jer, kako kažu, postoji velika vjerovatnoća da se zaraženo mlijeko već nalazi u prodavnicama u vidu sira i drugih prerađevina čija proizvodnja ne zahtijeva pasterizaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније