Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Tanjug ]

08. 09. 2024. 21:03 >> 21:06

NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Što prije postići mirovno rješenje u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na obnavljanje napora da se postigne mir u Ukrajini, navodeći da su se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno saglasili o potrebi da bude održana nova mirovna konferenciju na kojoj bi učestvovala i Rusija.

"Vjerujem da je sada vrijeme da razgovaramo o tome zaista bržim tempom bude postignuto mirovno rešenje", naveo je Šolc u intervjuu za nemačku televiziju ZDF.

Šolc se nalazi pod pritiskom nakon što su sve tri stranke iz njegove koalicije levog centra pretrpjele poraze na prošlonedjeljnim parlamentarnim izborima u njemačkim saveznim državama Tiringija i Saksonija, dok su stranke koje se zalažu za bolje odnose sa Rusijom osvojile rekordan broj glasova, prenio je Rojters.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i nova opoziciona stranka Alijansa Sara Vagenkneht (BSW), koje se protive vojnoj podršci Ukrajini, zabilježile su rekordnu podršku birača na izborima prošle nedjelje.

U Tiringiji je pobedio AfD sa oko 33,5 odsto glasova, na drugom mjestu je opoziciona Hrišćansko-demokratska unija (CDU) sa 24,5 odsto, a na trećem je BSW sa 14,5 odsto.

U Saksoniji CDU je osvojila 32 odsto, dok je iza njih AfD s 31,5 odsto glasova, a BSW se nalazi na trećem mjestu sa 11,5 odsto osvojenih glasova.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u julu da ima za cilj da se do novembra pripremi plan za održavanje drugog međunarodnog mirovnog samita za Ukrajinu kojem bi trebalo da prisustvuju i predstavnici Rusije.

Na globalnom mirovnom samitu za Ukrajinu koji je održan u Švajcarskoj u junu učestvovale su delegacije iz 92 zemlje, bez učešća Rusije, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније