Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Rojters ]

08. 09. 2024. 22:11 >> 22:11
Čitaj mi:

DODIJELJEN MANDAT

Abdelmadžid Tebun po drugi put predsjednik Alžira

Abdelmadžid Tebun proglašen je za pobjednika predsjedničkih izbora u Alžiru, čime mu je dodijeljen još jedan mandat na čelu te sjevernoafričke zemlje.

Iako se očekivala njegova pobjeda rezultati su za mnoge bili iznenađujući. Saopšteno je da je osvojio 94 odsto glasova, daleko više od protivkandidata Abdelalija Hasanija Šerifa, koji je dobio samo tri i Jusufa Aouhihea, koji je dobio samo 2,1 odsto.

Međutim, izlaznost je bila jako mala - izborni zvaničnici su izvjestili da je manje od šest miliona od 24 miliona birača u zemlji izašlo da glasa.

Problem sa izlaznošću morio je Tebuna i nakon osvajanja prethodnog mandata, jer je pokrenuo pitanje o legitimitetu i realnoj podršci naroda.

"Predsjednik želi veliku izlaznost. On nije zaboravio da je izabran 2019. godine kada je izlaznost bila veoma niska. On želi da bude izabran u normalnim uslovima", saopštio je ranije studijski centar Cermam u Ženevi.

Nezavisni posmatrači na izborima bili su zabranjeni.

Alžir je najveća afrička zemlja po površini i ima gotovo 45 miliona stanovnika.

Tokom kampanje, aktivisti i međunarodne organizacije, uključujući Amnesti internešenel, kritikovali su represivnu atmosferu, uznemiravanje i krivično gonjenje članova opozicije, medija i civilnog društva.

Ponovni izbor Tebuna (78) je bio izvjesniji jer četiri vodeće stranke podržavaju njegovu kandidaturu, posebno Nacionalni oslobodilački front (FLN) i islamistički pokret El Bina.

Tokom kampanje on i njegova jedina dva protivkandidata pozivali su na glasanje, a posebno su se obraćali omladini koja čini većinu stanovništva, ali se suočava sa siromaštvom i nezaposlenošću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније