Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

08. 09. 2024. 18:46 >> 18:47
Čitaj mi:

PREVARA VELIKIH RAZMJERA

Rusija: Bivši zamjenik ministra optužen da je ukrao trosoban stan u Moskvi

Protiv bivšeg zamjenika ministra u Rusiji vodi se istraga zbog sumnje da je falsifikovao dokumentaciju i obezbijedio sebi trosoban stan u Moskvi, saopštio je savezni istražni komitet zemlje.

Pavel Barišev, koji je bio zamjenik ministra za prirodne resurse, optužen je za „prevaru posebno velikih razmjera“, saopštio je Istražni komitet na Telegramu u četvrtak, piše Biznis Insajder.

Istražitelji su rekli da je Barišev (65) predočio falsifikovana dokumenta o svojim pravima na stanovanje od 2017. do 2019. godine.

Koristeći ta dokumenta, on je „ukrao“ trosoban stan u Podmoskovlju vrijedan oko 20 miliona rubalja, odnosno 223.000 dolara, rekli su istražitelji.

Komitet nije saopštio da li je Barišev priveden, ali potencijalna optužba protiv njega predviđa maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

U pitanju su godine neposredno nakon što je Barišev 2017. postao zamjenik ministra za civilnu odbranu. Na toj funkciji je bio do 2021. godine, kada ga je ruski lider Vladimir Putin razriješio.

Nakon razrješenja, Barišev je u martu 2023. godine postao zamjenik ministra za prirodne resurse, ali je potom smijenjen sa funkcije 19. juna 2024. godine, a ruska vlada je navela da je razlog njegovo penzionisanje.

Njegov krivični slučaj dolazi u trenu kada je Rusija najavila istrage i hapšenja nekoliko bivših visokih zvaničnika zbog optužbi za prevaru, mito i druge oblike korupcije.

Vjeruje se da su mnogi od njih radili pod sekretarom Savjeta bezbjednosti Sergejem Šojguom, koji je prethodno bio ministar odbrane od 2012. do početka 2024. i ministar civilne odbrane od 1991. do 2012. godine.

Šojgu je smijenjen na mestu ministra odbrane u maju usred rata u Ukrajini, pošto ga je ruska javnost u velikoj mjeri okrivila za neuspjehe i gubitke.

Ruska vlada niti je javno okrivila Šojgua, niti je priznala bilo kakvu zajedničku vezu između njega i optuženih zvaničnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније