Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

06. 09. 2024. 14:56 >> 16:06

IVANOVIĆ I SoriljA

Snažna podrška UN-a evropskim integracijama Crne Gore

Tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori ostaje otvoren za saradnju i dalju podršku u pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom planu, saopštteno je na sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filipa Ivanović s novim privremenim koordinatorom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Dijegom Soriljom.

 

Potpredsjednik Ivanović uputio je gospodinu Sorilji čestitke povodom stupanja na dužnost i poželio uspješan rad.

"Naglasio je da Crna Gora posvećena saradnji s Ujedinjenim nacijama i da veoma cijeni angažovanje Kancelarije UN, koja, kroz usaglašeni programski okvir saradnje s Vladom naše zemlje, pruža podršku Crnoj Gori u ispunjavanju reformi na putu pristupanja EU. Podrška Kancelarije UN je veoma značajna i za postizanje ciljeva održivog razvoja jer su oni u velikoj mjeri usaglašeni sa standarima za članstvo u Evropskoj uniji, što znači da ispunjavanje tih ciljeva znači i napredak Crne Gore na njenom evropskom putu", naglasio je potpredsjednik Ivanović.

On je ovom prilikom ponovio da Crna Gora ima za cilj da do 2028. godine postrane punopravna članova EU za šta je neophodno jačanje administrativnih kapaciteta, te da računa na podršku sistema Ujedinjenih nacija u oblastima kao što su demokratizacija, vladavina prava, socijalna inkluzija.

"Takođe se osvrnuo na kandidaturu Crne Gore za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN za period 2026-2027. i istakao da računa na podršku Kancelarije UN promociji i jačanju vidljivosti Crne Gore i njene uloge na globalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Dijego Sorilja saglasio se da je saradnja Ujedinjenih nacija i Vlade Crne Gore blisko usklađena sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji i potvrdio opredjeljenje tima UN da ponudi zemlji ekspertize u specifičnim poglavljima procesa pristupanja.

"Sorilja se posebno osvrnuo na značaj Fonda UN za ubrzani razvoj Crne Gore koji za cilj ima objedinjavanje donatorskih sredstava i njihovo usmjerava na inicijative održivog razvoja, sa posebnim fokusom na ranjive grupe . On je potpredsjedniku Ivanoviću prenio uvjeravanje da tim Ujedinjenih nacija u zemlji ostaje otvoren za saradnju i dalju podršku u pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom planu", zaključio je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније