Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

05. 09. 2024. 13:08 >> 15:02
1
Čitaj mi:

NIK ĐELJOŠAJ

Građani da prijave svaku trgovinu koja ne poštuje akciju "Limitirane cijene"

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je na pres konferenciji da akcija ograničenja marži počinje sjutra, i trajaće do 31. januara naredne godine.

"Mislim da su trgovine imale dosta vremena da se pripreme. Pripremljen je novi logo koji će pomoći da građani budu obaviješteni o namirnicama koje su na sniženju. U pripremi su i flajeri koji će biti distribuirani do svih domaćinstava u Crnoj Gori. Sve procedure su završene", istakao je Đeljođaj, koji je najavio i promociju ove akcije SMS porukama.

Pozvao je građane da prijave bilo koju trgovinu koja je u obavezi, a ne poštuje akciju.

"Naši građani biće u prilici da kupuju 1. 000 artikala sa limitiranim cijenama", istakao je Đeljošaj, i pozvao medije da ovu akciju medijski isprate.

Vlada je utvrdila predlog zakona o potrošačkim kreditma kojim će biti ukinute naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, a biće uvedena i najviša dozvoljena efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite.

U potrošačke kredite računaju se - stambeni krediti, gotovinski nenamjenski krediti, gotovinski krediti za penzionere, hipotekarni krediti, krediti za rekonstrukciju i adaptaciju, krediti za refinansiranje, krediti za kupovinu motornog vozila i krediti za obrazovanje.

Đeljošaj je kazao da je Zakon potošačkim kreditima u potpunosti usklađen sa evropskim partnerima, i da je usklađen i sa Savjetom Centralne Banke.

“Ovaj zakon ne samo da usklađuje crnogorsko zakonodavstvo sa evropskim standardima, već i uvodi niz novih mjera koje dodatno jačaju zaštitu potrošača”, kazao je Đeljošaj. 

Prema njegovim riječima, po prvi put u crnogorskom zakonodavstvu, ovim zakonom se detaljno uređuju uslovi za rad kreditnih posrednika pri stambenom kreditiranju.

Regulišu se i pitanja odgovornosti kreditora za rad ovih posrednika, čime se dodatno osigurava da potrošači budu zaštićeni u svakom segmentu procesa kreditiranja.

“Opisane mjere imaju za cilj ne samo zaštitu potrošača, već i povećanje konkurentnosti među kreditorima, što će pozitivno uticati na sigurnost otplate kredita i stabilnost finansijskog tržišta”, zaključio je Đeljošaj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније