Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.B.

06. 09. 2024. 15:27 >> 15:27
Čitaj mi:

Na trgu nezavisnosti

Otvoren šesti Sajam pčelarstva

Na Trgu nezavisnosti danas je otvoren šesti Sajam pčelarstva koji organizuje Udruženje “Crnogorska pčela”, a kojeg podržavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada, TO Podgorica i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore. Posjetioci će danas i sjutra biti u prilici da obiđu 20 otvorenih štandova, na kojima pčelari Udruženja izlažu svoje proizvode.

Otvarajući sajam, rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada Boris Spalević istakao je da je Udruženje “Crnogorska pčela”, jedno od najmlađih, ali i jedno od najorganizovanijih Udruženja, što upravo potvrđuje i današnja organizacija, koja je od značaja za razvoj i promociju pčelarstva u Podgorici. Kako je dodao, tekuća godina nije bila naklonjena pčelarima prvenstveno zbog velikih ljetnjih temperatura, ali podrška Glavnog grada neće izostati.

„Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada je u saradnji sa predstavnicima udruženja Crnogorska pčela i Udruženja pčelara Podgorice, pripremila nove podmjere, za koje će pčelari sa teritorije Podgorice moći da apliciraju već krajem septembra i početkom oktobra ove godine. Nije rano najaviti da ćemo u saradnji sa ova dva najveća pčelarska udruženja, zajedno pripremiti i strategiju za narednu 2025. godinu”, kazao je Spalević.

Dodao je da se predano radi na podsticajnim mjerama i podršci pri analizi analizi pčelinjih proizvoda, te pripremama za projekat žiga kvaliteta, ali i da se razmišlja i o GPS aplikaciji i registraciji svih uljanika na teritoriji Glavnog grada.

"Težićemo da se na taj način bolje organizuju pčelinje paše i selidbe uljanika, koje će Glavni grad u narednim godinama uvezati i sa herbal turama i putevima meda. Cilj nam je da se tako turisti i građani Podgorici približe prirodi i vrijednim pčelarima sa područja Pipera, Kuča, Bratonožića, Lijeve Rijeke, Lješkopolja i Lješanske nahije…gdje će moći da kupe domaći med, provjerenog kvaliteta“, kazao je Spalević.

U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisutne je pozdravio Ranko Bogavac i istakao da kada je u pitanju proizvodnja meda u Crnoj Gori imamo veliki potencijal, čime možemo biti i više nego zadovoljni.

“Na tako malom području kao što je naša Crna Gora sa 13. 800 km2 postoji najviše medonosnog bilja na takvoj površini. Zadnjih godina smo uradili veliki projekat katastar pčelinjih društava, kao i atlas medonosnog bilja sa kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije zemlje. Mi smo po pitanju samodovoljnosti i kvaliteta u ovom proizvodu itekako uspješni, a pčelarimo sa 20 metara nadmorske visine na primorju, na 1500 m nadmorske visine u Opštini Žabljak”, kazao je Bogavac.

Predsjednik Udruženja Crnogorska pčela Miloje Vujašević kazao je da sajam poprima tradiocionalni značaj.

Urednik časopisa “Pčelarstvo”, Branislav Kadić, kazao je da su napori Udruženja Crnogorska pčela razvoju ovog plemenitog zanimanja za svako poštovanje, te da, uprkos tome što je ova godina u primorskim i kontinentalnim djelovima bila izozovna, vjeruje da će naredna biti medonosnija.

“Savez, krovna institucija i Kuća meda su uvijek na usluzi pčelarima, sardžaji su sve bolji, benefiti, subvencije i naravno asortiman u Kući meda koji raduje sve pčelare, jer tako držimo korak sa Evropom i svijetom”, kazao je Kadić i pozvao sugrađane da posjete sajam i uživaju u bogatoj ponudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније