Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ N1 ]

06. 09. 2024. 16:08 >> 16:08
Čitaj mi:

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski zatražio dozvolu da gađaju ciljeve dublje unutar ruske teritorije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u Njemačkoj pozvao vojne vođe zapadnih zemalja da dozvole Ukrajini da gađa ciljeve duboko na ruskoj teritoriji.

Sastanak Odbrambene kontakt-grupe Ukrajine podudara se sa prvom ofanzivnom operacijom ukrajinske vojske na tlu Rusije dok se na svom tlu suočava sa značajnom prijetnjom ruskih snaga u blizini Donbasa.

„Treba da imamo ovu mogućnost (napada), ne samo na podijeljenoj teritoriji Ukrajine, već i na ruskoj teritoriji, tako da Rusija bude primorana da traži mir. Moramo da natjeramo ruske gradove, pa čak i ruske vojnike da razmišljaju o tome šta im treba: mir ili Putin“ rekao je Zelenski Kontakt-grupi u Vazduholovnoj bazi Ramštajn.

Do danas SAD nisu bile voljne da olabave ograničenja na korišćenje raketa dugog dometa koje isporučuju Ukrajini, iz zabrinutosti da bi to moglo dodatno eskalirati sukob.

Međutim, kanadski ministar odbrane Bil Bler rekao je da ga je Zelenski ubijedio da podrži ovaj predlog i da se nada da će i drugi zapadni saveznici stati iza tog zahtjeva.

„Jedna od stvari koje su nam predsjednik Zelenski i njegovi ministri vrlo jasno rekli jeste da trpe napade iz vazdušnih baza i vojnih objekata koji se nalaze unutar Rusije“, rekao je Bler.

„Podržavamo njihov zahtjev za dozvolu, ali to je i dalje odluka naših saveznika“, dodao je on.

Do sada iznenadni napad na teritoriju ruske oblasti Kurska nije odvratio fokus predsjednika Rusije Vladimira Putina sa zauzimanja ukrajinskog grada Pokrovska gdje su važne pruge i veze za snabdijevanje ukrajinske vojske. Gubitak Pokrovska mogao bi da ugrozi druge ukrajinske gradove.

„Dok je (ukrajinska ofanziva na) Kursk stavio Rusiju u defanzivu, znamo da je Putinova zloba duboka, a Moskva vrši pritisak, posebno oko Pokrovska“, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Ovonedjeljni veliki vazduhoplovni napadi Rusije su podstakli Zelenskog da traži da SAD dodatno olabave ograničenja i Ukrajina dobije još veće dozvole za dublje udare na rusku teritoriju.

Zelenski je takođe rekao da obećani oružani sistemi „ne stižu dovoljno brzo“ i da je broj sistema protiv-vazduhoplovne odbrane koji još nisu isporučeni „znatan“, rekao je on.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao da obećani sistemi, posebno protiv-vazduhoplovni „Patriot“, moraju biti isporučeni da bi pomogli Ukrajini da zimus odbrani električnu mrežu i drugu infrastrukturu.

Prošle godine Rusija je više puta gađala elektroenergetske sisteme u Ukrajini.

Tokom sastanka Ostin je najavio da će Bajdenova administracija Ukrajini dati naoružanje u vrijednosti od još 250 miliona dolara.

Zapadne zemlje su sarađivale sa Ukrajinom u nabavci zamjenske rakete za njene sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane S-300 iz sovjetske ere, rekao je Ostin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније