Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

06. 09. 2024. 17:00 >> 17:01
Čitaj mi:

od 1. oktobra

Madrid protjeruje iznajmljivače e-trotineta

Madrid je najavio da će zabraniti iznajmljivanje električnih trotineta, čime je poslije Pariza postao drugi evropski glavni grad koji je pribjegao takvoj mjeri zbog sve učestalijih nesreća u kojima su pješaci najčešće žrtve.

Gradska vlast Madrida saopštila je da će zabrana stupiti na snagu 1. oktobra, prenijela je agencija AFP.

„Povlačimo sve dozvole kompanijama da se bave iznajmljivanjem e-skutera na ulicama grada“, napisao je na mreži Iks konzervativni gradonačelnik Madrida Luis Martinez Almeida. On je rekao da je prioritet bezbjednost građana Madrida.

Tri kompanije koje imaju dozvole licencu za iznajmljivanje 6.000 električnih trotineta, moraće da ih uklone s ulica jer „nisu poštovale uslov koji smo postavili – da garantuju bezbjednost pješaka, u prvom redu starijih“, napisao je gradonačelnik.

Madridske vlasti precizirale su da kompaniije nisu koristile tehnologiju koja bi u zabranjenim zonama onemogućila vožnju ili parkiranje e-trotineta, i da ne maju odgovarajuće police za osiguranje u slučaju nesreće.

Za ljubitelje e-trotineta oni su prava revolucija u transportu, pošto omogućavaju vozaču da se brzo i uz minimalne troškove kreću kroz gradski metež. Za druge, oni uznemiravaju mirne pješake i prijete da povrijede prolaznike.

Za samo dvije decenije, svjetsko tržište tih malih električnih transportnih sredstava dostiglo je iznos koji se meri desetinama milijardi dolara. 

Pariz je iznajmljivanje zabranio prije nešto više od godinu dana, a za razliku od glavnog grada Francuske, madridske vlasti za takvu odluku nisu tražile mišljenje građana.

U glavnom gradu Španije iznajmljivanje postoji od 2019. godine, a nesreća, uznemiravanja pješaka, blokiranja trotoara i nepropisnog ostavljanja trotineta nije manje iako su izrečene hiljade novčanih kazni od 30 do 200 eura.

Bilo je, kao i u drugim djelovima Španije, nesreća u kojima su ljudi izgubili život.

U mnogim drugim evropskim gradovima uvedene su ograničenja za vožnju e-trotineta, ograničavanje njihovog broja ili zabrana vožnje trotoarom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније