Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

06. 09. 2024. 07:35 >> 07:46
Čitaj mi:

vladin prilog za ek

Za visoku korupciju šest novih optužnica, blokirano preko milion eura

U prvih pola godine, zbog krivičnih djela iz oblasti visoke korupcije, pred Višim sudom u Podgorici je bilo 68 predmeta protiv 235 lica, od čega je 19 novih slučajeva. Od tog broja je riješeno 16 predmeta, navodi se u Vladinom Prilogu za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori. U istom periodu, na računima kod poslovnih banaka po naredbama tužilaca blokirano je preko milion eura.

Prema podacima Uprave policije, u javnom sektoru je otkriveno 19 slučaja korupcije zbog čega je, iz tog sektora, prijavljeno 15 lica.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda u Višem sudu evidentirano je 19 novih primljenih predmeta protiv 50 lica. Od ukupnog broja predmeta u radu, od početka godine do kraja juna riješeno je 16 predmeta protiv 49 osoba.

“Tako što su u jednom predmetu tri okrivljena lica oslobođena od optužbe (nepravosnažna presuda); u jednom predmetu je donijeta osuđujuća presuda protiv tri okrivljena lica (nepravosnažna presuda); u dva predmeta protiv dva okrivljena lica je donijeta presuda kojom se optužba odbija (pravosnažna presuda); u sedam predmeta protiv 31 okrivljenog lica je odbačena optužba (pravosnažno)”, pokazuju podaci.

U tri predmeta protiv četiri okrivljena lica je obustavljen postupak, u odnosu na jedno lice nije pravosnažno, u dva predmeta protiv šest okrivljenih lica je utvrđena nadležnost drugog suda.

Za koruptivna djela prijavljeno 566 lica

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, navodi se da Specijalno državno tužilaštvo, ulaže značajne napore u otkrivanju i procesuiranju koruptivnih radnji.

“Pa je tako u periodu 1. januara - 30. juna za koruptivna krivična djela prijavljeno je 566 lica, što čini 82% od ukupno 690 prijavljenih punoljetnih lica”, navodi se u prilogu.

Kako je iz prethodnog perioda ostalo u radu prijava protiv 784 lica, to je u izvještajnom periodu bilo u radu ukupno predmeta protiv 1.350 lica za krivična djela visoke korupcije.

Najveći broj prijava podnijet je za krivična djela visoke korupcije i to za zloupotrebu službenog položaja 383 lica, za zloupotrebu i stvaranje kriminalne organizacije protiv 40 lica, za zloupotebu položaja u u privrednom poslovanju protiv 32 lica i za zloupotrebu položaja  i nesavjestan rad u službi protiv 26 lica.

U prvih pola godine, pokrenute su dvije istrage: jedna protiv osobe zbog krivičnog djela zloupotreba položaja, krijumčarenje  i stvaranje kriminalne organizacije i druga istraga protiv dva lica, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, pranje novca, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija  i stvaranje kriminalne organizacije.

Za krivična djela visoke korupcije šest optuženja

“U istom periodu, za krivična djela visoke korupcije bilo je šest optuženja i to: optužnice protiv pet lica i jedan optužni

predlog protiv jednog lica”, navodi se u prilogu.

Uz optuženja u radu protiv 216 lica iz ranijih godina, u izvještajnom periodu je kod suda bilo optuženja protiv 222 lica.

Finansijske istrage protiv 31 osobe

U periodu do 30. juna  donijete su naredbe o pokretanju finansijske istrage u šest predmeta protiv 31 osobe.

“Uz ove finansijske istrage pokrenute u prvoj polovini 2024, u radu je bilo 92 predmeta protiv 823 fizička i 191 pravno lice iz ranijih godina. Jedna finansijska istraga pokrenuta je nakon podizanja optužnice”, navodi se u izvještaju.

U prilogu se pominju i hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, zatim istraga protiv bivše direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović. Takođe, navodi se da je formiran predmet protiv sudije Višeg suda u Bijelom Polju,kao i da je podignuta optužnica protiv službenika Uprave Policije.

U javnom sektoru 19 slučajeva korupcije

Prema podacima Uprave policije, tokom izvještajnog perioda 2024, podnijete su 44 krivične prijave i jedan izvještaj kao dopuna krivične prijave, protiv 59 fizičkih i jednog pravnog lica kojima su prijavljena 62 koruptivna krivična djela.

“U javnom sektoru je otkriveno 19 slučaja korupcije zbog čega je, iz tog sektora, prijavljeno 15 lica”, navodi se u prilogu. 

Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, Uprava policije – Sektor za borbu protiv kriminala u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, je pokrenulo više istraga slučajeva korupcije na visokom nivou koji ukazuju na infiltraciju korupcije i organizovanog kriminala u državne strukture, uključujući i visoke državne funkcionere. 

“Ove aktivnosti su rezultirale procesuiranjem četiri lica Specijalnom državnom tužilaštvu, koja su obuhvaćena sa tri krivične prijave i izvještaja kao dopuna krivičnih prijava. Među licima koja se terete za koruptivna krivična djela su i visoki državni funkcioneri – tri javna funkcionera (bivši pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, bivši glavni specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu i direktorica Agencije za sprječavanje korupcije), kao jedan policijski službenik”, navodi se u prilogu i dodaje da su svi uhapšeni.

Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću

Prema podacima Vrhovnog suda, u periodu januara do jula nije bilo evidentiranih predmeta u kojima je donijeta odluka o proširenom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

“Ukupno je u izvještajnom periodu privremeno blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka po naredbama specijalnih/državnih tužilaca u iznosu od 1.394.000 eura”, navodi se u Vladinom prilogu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније