Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nik Livajn - BBC, muzika  [ BBC ]

06. 09. 2024. 14:51   >>  17:11

„I Will Survive" Glorije Gejnor: Neočekivani istorijat ultimativne pesme o raskidu

Smatra se možda najvećom himnom podstreka posle raskida veze, ali nije kao takva nastala. Nakon što je ove godine objavljen dokumentarni film o Gloriji Gejnor, evo detaljnijeg uvida u pesmu.

Od Bitlsa do Tejlor Svift, pisanje pop pesama oduvek se oslanjalo na zarazne udice koje će upecati slušaoce - to je ponekad neodoljivi muzički refren; a ponekad je to jezgrovit tekst.

Ali malo pesama vas uvuče tako samouvereno kao disko remek-delo Glorije Gejnor iz 1978. godine „I Will Survive".

Ta pesma je toliki sinonim za ovu pevačicu, koja danas ima 80 godina, da je stavljena u naslov novog dokumentarca o njenom životu - Glorija Gejnor: Preživeću.

„Ta pesma je moja priča", rekla je Gejnor u nedavnom intervjuu za Indipendent.

I to definitivno možete da čujete u njenoj raskošnoj emotivnoj izvedbi.

Kad Gejnor otpeva „at first I was afraid, I was petrified" („isprva sam bila uplašena, bila sam skamenjena") posle melodramatične klavirske deonice, to je neverovatno upečatljivo, ali i navodi na krivi trag.

Zato što svega nekoliko taktova kasnije, Gejnor otkriva da prava poruka pesme nije strah, već snaga, osnaženje i otpornost.

But then I spent so many nights thinkin' how you did me wrong" („ali onda sam mnoge večeri provela misleći kako si se ogrešio o mene"), peva ona sa veličanstvom snagom i zanosom.

And I grew strong and I learned how to get along" („i postala sam sve jača i naučila sam da se snađem.")

U vreme kada sa ponovo vrati ritam, mi smo potpuno angažovani.

„Mislim da je razlog zašto je to toliko voljena ploča taj što su disko ritmovi zarazni i metronomski precizni i pesma se apsolutno vine u nebesa posle tog mlakog početka", kaže Oliver Kins, disko di-džej i kolumnista za Independent.

Bistli, di-džej i umetnik sa duboko ukorenjenim poznavanjem diska, hausa i soul muzike, ističe da je srednji tempo pesme „I Will Survive" od 117 bitova u minuti (bpm) „sjajna brzina za duge periode plesanja" zato što vam ubrzava rad srca na sličan način kao neka blaga vežba.

Glorija Gejnor j
Getty Images
Glorija Gejnor je lično poklanjala primerke singla „I Will Survive" di-džejevima da bi dobio promociju koju zaslužuje

Uticaj pesme

„I Will Survive" nije samo voljena disko ploča, već i revolucionarna.

Godine 2016, uvedena je u Nacionalni registar ploča, katalog snimaka koje Kongresna biblioteka „smatra kulturološki, istorijski ili estetski značajnim".

Uprkos tome što ima 45 godina, sama pesma je očuvala višegeneracijsku svežinu.

Ikona Generacije Z Heri Stajls obradio ju je tokom glavnog nastupa na Koačeli 2022. godine, dok je Madona, jedna od najvećih veteranki popa, peva na turneji Celebration koja obuhvata čitavu njenu karijeru.

Svetlucavi hit „Flowers" Majli Sajrus iz 2023. godine, nedavno proglašen pločom godine na dodeli Gremija, ne sempluje zvanično „I Will Survive", ali sadrži odjeke njenog prkosa sa plesnog podijuma.

Kad je „Flowers" objavljena prošle godine, Gejnor ju je pohvalila i rekla da „preuzima štafetu osnaženosti (žena)".

Bestli kaže da zato što se ove dve pesme „toliko dobro slažu zajedno", on uparuje „Flowers" i „I Will Survive" u di-dej setovima za „udarni trenutak".

Iako je Gejnor imala i drugih hitova tokom disko ere, najistaknutije njenu obradu iz 1974. godine hita Džekson 5 „Never Can Say Goodbye", „I Will Survive" je postala neporecivo prepoznatljiva pesma.

Novi dokumentarac o njenom životu i karijeri, Glorija Gejnor: Preživeću, prikazan u američkim bioskopima samo jedan dan, 13. februara ove godine, a uz malo sreće bi mogao da dobije i širu distribuciju u nekom skorašnjem trenutku, dokazuje da je ona definitivno zaslužila taj epitet.

Film prati uporne pokušaje pevačice da snimi prvi gospel album u karijeri u njenim sedamdesetim - uprkos tome što joj menadžer govori da „niko to ne želi" od nje - i osvrće se na mnoge lične prepreke koje je savladala u životu.

U njih spadaju turbulentan 26-godišnji brak sa njenim bivšim menadžerom Linvudom Džonsonom, od koga se razvela 2005. godine i kog u filmu opisuje kao „magnet za žene", kao i ubistvo njene sestre 1995. godine.

Gejnor govori i o tome kako je u nekoliko navrata bila seksualno zlostavljana dok je odrastala u Njuarku, u Nju Džersiju: od partnera njene majke kad je imala 12 godina i ponovo sa 17 godina, od rođaka njenog dečka.

Čvrsta rešenost Glorije Gejnor da se posveti gospelu isplatila se kad je nastali album, Testimony iz 2019. godine, osvojio nagradu Gremi naredne godine.

Od tada se vratila plesnoj muzici sa Can't Stop Writing Songs About You iz 2021. godine, elegantnom saradnjom sa Kajli Minog, i takmičila se u Maskiranom pevaču u SAD.

Nakon što je bila razotkrivena kao misteriozni glas iza kostimiranog lika „Sirene", pevala je „I Will Survive" - a šta drugo? - kao pesmu na bis.

Gejnor je počela da peva profesionalno sredinom 1960-ih kao članica džez-R&B benda The Soul Satisfiers, ali je stekla međunarodnu slavu tek nakon što je pošla u solo vode i prebacila se na disko sedamdesetih.

Kad je „I Will Survive" skočio na prvo mesto liste singlova u SAD i Velikoj Britaniji 1979. godine, to je postao njen najveći hit, baš kao i najtrajniji.

„I Will Survive" se 1993. godine vratio u top 10 u Velikoj Britaniji, nakon što ju je remikser Fil Kelsi elegantno osvežio za eru hausa.

Originalna disko verzije Glorije Gejnor ostaje konačna verzija sve do današnjih dana, ali je tokom godina desetina drugih muzičara stavila vlastiti žig na „I Will Survive".

Godine 1996. i 1997, tri veoma različite obrade završile su na top listama na različitim teritorijama: dens-pop obrada Dajane Ros, elegantna obrada u formi balade R&B pevačice Šantej Savaž, i bučna alt-rokerska obrada grupe Kejk.

Gejnor je 2008. godine proglasila obradu grupe Kejk njenom „najmanje omiljenom", zato što je kalifornijski bend „koristio psovke" u tekstu.

madona
Getty Images
Madona izvodi akustičnu verziju pesme I Will Survive na njenoj turneji Celebration

Status klasika i puka sveprisutnost originalne verzije Glorije Gejnor pokazali su se „velikim izazovom" za di-džeja i producenta Erika Kupera kad je zamoljen da je remiksuje 2020. godine.

„Želeo sam da donesem nešto sveže a da se ne trudim da ponovo izmislim točak", kaže Kuper za BBC Kulturu.

Svaki od njegova tri remiksa pesme „I Will Survive" daruje numeri savremeni klupski šmek koji je elegantan i pun poštovanja, ali Kuper kaže da je „najviše rizikovao" u dab mksu, koji secka i lupuje vokale Glorije Gejnor na veoma smele načine.

„Možete da naiđete na osudu nekih dži-džejeva kad je u pitanju puštanje tako dobro poznate pesme", kaže Kuper.

„Ali bio sam zadovoljan zato što su me kontaktirali andergraund di-džejevi da mi kažu da su im moji remiksi, naročito ta dab verzija, dali povoda da je ponovo uvrste u svoje setove."

Kako je započela život

Zato što je „I Will Survive" sada toliko sastavni deo globalne pop kulture - snimak teniskog šampiona Novaka Đokovića dok je peva u francuskoj TV emisiji 2007. godine postao je viralan ove godine - iznenađujuće je kad se zna da je isprva bila zamišljena kao puka potrošna rezerva.

Kad ju je Gejnor snimila 1978. godine, bila je namenjena za B stranu tada popularne pesme zvane „Substitute", a koja je nedavno postala hit za južnoafrički rok bend Klaut.

Etiketa Glorije Gejnor Kazablanka zamolila je pesmopisca Fredija Perena da napravi disko rimejk, a on je pristao pod uslovom da može da producira i B stranu.

Kad je pokazao Gejnor tekst pesme za „I Will Survive", pesmu koju je napisao sa kolegom pesmopiscem Dinom Fekarisom, ona je momentalno prepoznala njen potencijal.

„Rekla sam da je to tekst za sva vremena", izjavila je pevačica za NPR nedavno.

Ona se takođe prisetila kako je rekla saradnicima: „Kako možete da stavite to na B stranu?' A oni su joj rekli: 'E, pa tako smo se dogovorili.'"

Gejnor je bila toliko sigurna da „I Will Survive" zaslužuje pravu šansu da ju je dala Ričiju Kacoru, di-džeju iz najuticajnijeg njujorškog noćnog kluba Studio 54.

„Publika ju je momentalno zavolela", rekla je Gejnor za Forbs 2020. godine.

„Pomislila sam: 'Ovo je hit. Njujorška publika ništa ne zavoli odmah.' I zato sam dala di-džeju naramak ploča da ih podeli prijateljima di-džejevima."

Uskoro se „I Will Survive" pokazala toliko popularnom na plesnim podijumima da ju je etiketa Glorije Gejnor pretvorila u A stranu i ona se brzo popela na top liste.

I dok je „I Will Survive" dominirala njujorškom disko scenom, bila je prihvaćena i osamdesetak kilometara dalje, na Ostrvu Fajer, u obalskom odmaralištu sa LGBT zajednicom.

Prema Društvu za očuvanje istorije ostrva Fajer, „postala je jedna od ključnih himni gej prajda 1979. godine i „ostala favorit gej muškaraca širom sveta".

Više od 40 godina kasnije, 2022. godine, časopis Tajm aut ju je stavio u sam vrh liste „50 gej pesama za slavljenje Prajda tokom čitave godine".

Lako je videti zbog čega je „I Will Survive", pesma sa urođenim osećajem za dramu, oduvek imala dobru reakciju kod LGBT slušalaca.

Prkosni stihovi kao što su „Did you think I'd crumble? Did you think I'd lay down and die?" („Da li si mislio da ću se raspasti? Da li si mislio da ću se sklupčati i umreti?") dobro rezonuju sa svima koji su morali da se bore za pravo da žive kako žele.

„To je pesma o osnaživanju i samospoznaji, i zato što tekst ne pominje pol pevača ili osobe kojoj je namenjena, svako može da se identifikuje sa njom", kaže Bestli.

„I Will Survive" je možda bespolna, ali zato što najslavniju verziju peva Gejnor, prihvaćena je i kao himna ženskog osnaživanja.

To je priča o nekom ko se izdigne iznad patnje koju je izazvao njegov bezočni bivši i kaže: „Nisam sićušna osoba vezana lancima koja je još uvek zaljubljena u tebe."

Ovaj univerzalni kvalitet mogao bi takođe da bude ukorenjen u činjenici da je „I Will Survive" odvažna pesma o raskidu koja je originalno bila inspirisana profesionalcem - a ne ljubavnim jadima.

Fekaris je ispričao da ju je napisao nakon što je dobio otkaz na poslu pesmopisca na redovnoj plati u muzičkoj izdavačkoj kući Motaun.

Tekst je očigledno o tome kako preboleti neuspelu vezu, ali ona sadrži i širi smisao sirove otpornosti, a Gejnor je unela i ličnu nesreću u njenu moćnu vokalnu interpretaciju.

„Bila sam na bini i pala sam unazad preko monitora i završila u bolnici, paralizovana od struka nadole, ali sam znala da mogu i to da preživim", rekla je ona za Dejli telegraf 2017. godine.

I Will Survive" se u svakom slučaju pokazala adaptabilnom tokom godina, pojavljujući se u filmovima o dreg kraljicama (Avanture Prisile kraljice pustinje iz 1994. godine) i o fiktivnom štrajku NFL-a (Rezerve iz 2000. godine).

Kuper veruje da su njegovi remiksi iz 2020. godine bili „dobro tempirani" zato što je njena „poruka o osnaživanju" imala velikog odjeka tokom pandemije, kad je video snimak kako Gejnor pere ruke dok peva pesmu postao viralan.

Međutim, Kuper takođe veruje da je „I Will Survive" istrajao zbog njenog pukog kvaliteta.

„To je sjajna, zanatski dobro urađena pesma, i muzički i tekstualno, a Gejnor je izvodi sa velikom strašću", kaže on.

Njen glas je oduvek pulsirao velikom iskrenošću, zbog čega je njena disko obrada „I Am What I Am" - iz brodvejskog mjuzikla La Cage Aux Folles - takođe bila prihvaćena kao LGBT himna.

Za Kinsa, „kontračinele koje se čuju tokom čitavog trajanja 'I Will Survive' su apsolutne zvezde pesme."

On njihov ritam poredi sa „pulsom protagonistkinje pesme dok beži od turbulentne prošlosti".

Bilo da ste već doživeli takvu vrstu nedaće ili ne, postoji nešto neizrecivo uzdižuće i saosećajno u vezi sa disko himnom Glorije Gejnor.

To je pesma koja će vas uvek podržati kad god morate da zakopate duboko u sebi i kažete: „O, ne, ne ja - ja ću preživeti."


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније