Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

06. 09. 2024. 16:25 >> 16:25

ĐEKA - RAJZING RAJNKE

Pohvale za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTIQ+ zajednice

Unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori prioritet je u radu Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svijesti najšire javnosti o važnosti tolerancije, promocije jednakosti i zaštite od diskriminacije, istakao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Đeka je zahvalio na prilici da razgovara sa Rajnke u susret predstojećoj Povorci ponosa koja se u Crnoj Gori održava krajem mjeseca.

"Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava posvećeno radi na unaprjeđenju zakonskog okvira iz svoje nadležnosti", istakao je ministar i dodao da je od velike važnosti da krovni Zakon o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije bude usvojen do kraja godine.

Generalna direktorica za unaprjeđenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda Mirjana Pajković informisala je Rajnke o statusu Nacrta zakona o prepoznavanju rodnog identeta na osnovu samoodređenja, aktivnostima koje se sprovode u vezi sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, te novom strateškom dokumentu za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori koji je Vlada usvojila u junu ove godine.

Kako navode u saopštenju, v.d. generalne direktorice za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom Irena Rakočević istakla je da je Ministarstvo formiralo predmetni Direktorat i iniciralo formiranje Savjeta za prava lica sa invaliditetom koje je u finalnoj fazi imajući u vidu da je rekonstruisan sastav 44. Vlade Crne Gore.

Rajnke je ponovila spremnost Sjedinjenih Američkih Država da u kontinuitetu doprinose unaprijeđenju stanja ljudskih prava u Crnoj Gori, te da je od izuzetne važnosti usvajanje predmetnih zakona u toj oblasti i njihova implemetacija.

Ona je istakla važnu ulogu koju u predmetnoj oblasti ima Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i pohvalila ostvareni napredak u politikama koje prati ovo Ministarstvo, posebno u dijelu unaprjeđenja kvaliteta života LGBTIQ+ zajednice u Crnoj Gori i saradnje sa civilnim sektorom.

Ona je istakla da je pitanje ljudskih prava oblast od izuzetne važnosti za sve reformske procese, te da sve javne politike moraju integrisati zaštitu i unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda svih građana i građanki.

S tim u vezi naglasila je da ovo pitanje ujedno i pitanje političke volje i podrške, te da očekuje da novi saziv Vlade Crne Gore sa punom posvećenošću i pažnjom radi na kreiranju i realizaciji politika koje će obezbjediti punu vladavinu prava i efikasniju zaštitu ljudskih prava i sloboda u praksi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније