Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./A.M.

06. 09. 2024. 17:30 >> 20:12
1
Čitaj mi:

SKUPŠTINA CRNE GORE

Na sjednicu o ekonomskim zakonima došao Krapović, opozicija negoduje

U toku je sjednica sjednica Skupštine Crne Gore. Poslanici nastavljaju raspravu o setu ekonomskih zakona koji su potrebni za primjenu programa Evropa sad 2. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazao je sjednicu kolegijuma, zbog čega je u Parlamentu data pauza. Nakon kolegijuma, sjednica je nastavljena.

Ministar odbrane Dragan Krapović pojavio se na sjednici što je izazvalo negodovanje kod opozicije, koji tvrde da nije po poslovniku niti je na dnevnom redu da danas govori ministar odbrane.

Krapović je kazao je da nije tačna izjava lidera GP URA Dritana Abazovića da planira d dovede na čelo vojske partijski kadar, te da je upravo Abazović to odradio.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč kazala je da kad god sjednicom predsjedava Zdenka Popović, u Skupštini je vandredno stanje. Tražila je pauzu u ime poslaničkog kluba DPS, što je i odobreno.

Popović: Rakočević mi prijeti povišenim tonom, izričem mu opomenu

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović izrekla je danas u Skupštini opomenu poslaniku DPS Nikoli Rakočeviću.

Tokom izlaganja Rakočevića, Popović je isključila mikrofon poslaniku DPS-a, a on je zatražio od Popović da ga ponovo uključi, što ona nije uradila.

"Pričali ste tri minuta i 30 sekundi i nemojte da vičete. Obavještavam crnogorsku javnost o neprimjerenom i nekulturnom ponašanju Rakočevića, koji mi prijeti povišenim tonom, izričem mu opomenu”, kazala je potpredsjednica i dala pauzu od 10 minuta.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da u trenutku kada se predlaže zakon "kojim se direktno stavlja ruka u džep građanima", ima osjećaj da će danas da budu salve pohvala na takav zakon. 

"Prosto treba da smo srećni što povećavamo stope PDV na određene stvari. I to je ona predizborna i izborna priča. Tada se građanima kaže jedna strana priče - povećaćemo vam plate i penzije, ali im se ne kaže druga strana priče - povećaćemo stope i penzije na masu stvari", naveo je Mugoša, dodajući da je ovo "čista ruka u džep građanima". 

Poslanik DPS-a Nikola Milović kazao je da će povećanje plata i penzija građani da osjete na potpuno drugačiji način. 

"Doći će do povećanja stope PDV-a, povećanja akciza, poskupljenja proizvoda i poništiće se sve ono što će biti povećanje samih plata", rekao je Milović, dodajući smo bili ove godine izuzetno skupi kao turistička destinacija, a već u sledećoj, kako kaže, bićemo još skuplji. 

Kazao je da izgleda da ćemo na kraju oporezivati sve. 

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da su od 2011. godine "maske počele da padaju a istina izašla na vidjelo".

"Garancije koje su date za propala preduzeća, za ofšor kompanije, za Kombinat alimunijuma, za Željezaru, počele su da se osipaju. Crna Gora je izgubila 215 miliona garancija. A kada garancije padnu, ceh plaćate vi, građani Crne Gore", rekao je Bogdanović. 

Podsjetio je da je 2018. godine PDV skočio sa 19 na 21 odsto. 

"Kao da smo zaboravili šta su sve oteli od nas pa su odlučili da otmu još. I dolazimo do 2019. kada su odlučilu da otmu vjerske odbjekte, crkve, manastire, džamije, katedrale.. To nije bio samo napad na imovinu, već napad na suštinu vjerskog identiteta. Pokušali su da otmu ono što su nam đedovi u amanet ostavili. Dobro smo i živi kroz šta smo sve prošli", rekao je Bogdanović. 

Za to vrijeme, neko je, kaže Bogdanović, u Zagrebu možda dogovarao političku sudbinu Crne Gore i namjerio pokloniti Zagrebu brod Jadran i dio naše Prevlake. 

"Brod Jadran je naš ponos i naš identitet, dio naše nacije i vlasništvo Crne Gore. Ovo nije politički stav, ovo je stub naše politike", dodao je Bogdanović.

Poslanica DPS-a Zoja Bojanić Lalović, osvrćući se na predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je predviđeno povećanje stope PDV-a na knjige sa sedam na 15 odsto, istakla da bi takva mjera znatno naštetila kulturnom razvoju, poručivši da se za razvoj i obrazovanje mladih ne koriste samo udžbenici, već i vanudžbenička literatura.

"Udžbenik je samo jedan instrument u nastavnom procesu, tako da ne možemo se samo braniti tim da nam je PDV na udžbenike sadam posto, a sve ostalo 15 posto", kazala je, između ostalog, ona. 

Ministar finansija Novica Vuković je obrazložio predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost. 

On je kazao da je cilj reforma snižene stope PDV-a, u skladu sa Direktivom 2006/112/EU o zajedničkom sistemu na dodatu vrijednost kroz uvođenje druge snižene stope PDV-a od 15 procenata. 

Takođe, Vuković je kazao da je cilj i ukidanje poreskog rashoda, odnosno nulte stope PDV-a na isporuku proizvoda i usluga za gradnju i opremanje ugostiteljskog objekta kategorije pet i više zvjezdica, energetskog objekta za proizvodnju električne energije instalisane snage veće od deset megavata (MW) i kapaciteta za proizvodnju prehrambenih proizvoda različitih u okviru sektora C grupa deset Zakona o klasifikaciji djelatnosti, čija investiciona vrijednost prelazi 500 hiljada eura.

Cilj je, dodaje, i ukidanje odredbe koja se odnosi na oslobađanje kod uvoza proizvoda na pošiljke neznatne vrijednosti do 75 eura kao i uvećanje nivoa paušalne naknade koju ostvaruje poljoprivrednik sa pet na osam odsto.

"Kroz drugu sniženu stopu vrši se ujednačavanje stope PDV-a na smještaj i usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih, gaziranih i negaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, čime se rješava trenutna situacija po kojoj se u hotelskim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, na usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića primjenjuje stopa PDV-a od 21 odsto, a u kategorisanim restoranima i objektima za pružanje ketering usluga stopa od sedam procenata”, dodao je Vuković.

Ministar finansija Novica Vuković rekao je da su Zakoni o igrama na sreću i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica zakoni koji će pratiti jedan drugi.

"Primjena zakona je 1.1.2025. godine. Ovim zakonom smo predvidjeli ovo poresko opterećenje kada govorimo o samim igračima. Njih smo prepoznali iz više razloga. Jedan od razloga je prihod koji je neminovan budžetu i smatramo da drugi razlog jeste društvena odgovornost", rekao je Vuković. 

On je kazao da 41 odsto igrača ostvaruje dobitak ispod 10 eura i za njih se ne može reći da su dobitnici.

"Od ukupno učesnika 1 odsto je onih koji zaista dobiju. Imali smo sa priređivačima niz sastanaka, i otvorili sve teme. Definitivno, Zakonom o igrama na sreću će se regulisati i sve što su poslanici naveli, a to je i kada govorimo o blizini kladionica školama, obrazovnim institucijama... Sami igrači će na ovaj način biti evidentirani, pripređivač je obavezan da obračuna porez i identifikuje lice jer dosad je maloljetno lice moglo da uzme učešće i da upražnjava ovaj vid zabave. Na ovaj način poštujemo preporuke Svjetske banke a takođe pravimo ogroman korak naprijed u sprečavanju Manivala", zaključio je Vuković. 

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković kazao je da 1.019 kladionica u Crnoj Gori. 

"Skoro dvije kladionice po glavi stanovnika. Samo u Podgorici ima ih 338. U Bijelom Polju i Pljevljima 52, u Beranama 49, u Gusinju sedam kladionica, Baru 64 i td... Nasuprot tome, osnovnih škola u Crnoj Gori ima 163. Imamo i 50 srednjih stručnih škola, što znači da na jednu školu imamo pet kladionica", kazao je Leković. 

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić rekao je da usvajanje ovako ozbiljnog seta zakona ne prati pozitivna tenzija kakva bi trebala da prati iskorake koji se tiču uvećanja zarada, što, kako kaže, najbolje oslikava nesigurnost u ovu priču. 

On je kazao da danas svuda plaćamo veće cijene usluga - od restorana, kafića, osnovnih životnih namirnica...

Poslanica PES-a Branka Marković kazala je da nema više zastrašivanja i ucjena jer sada, kako kaže, imamo stabilne plate, dobre uslove rada i "motivisani smo da postižemo rezultate".

Poslanik SD-a Boris Mugoša saopštio je da najveće nedoumice kad je riječ o Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, sa aspekta primjene, izaziva oporezivanje igara na sreću. 

"Prvi aspekt o kojem najmanje pričamo su tzv. bolesti zavisnosti kad je kocka u pitanju. To su vrlo teški slučajevi... U dijelu edukacije prevencije ne radimo gotovo ništa i to već u kontinuitetu. Mi liječimo posljedice a ne uzroke. Ova rješenja su problematična sa aspekta primjene. Treba oporezivati priređivače igara na sreću a ne građane, jer tako imamo sigurni prihod i znamo na šta računamo. Ovako će u dijelu primjene biti problema", kazao je Mugoša. 

Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović kazao je da je ovo pokušaj uvođenja Crne Gore u legalne tokove.

"Ono što nismo imali svih ovih godina, a što ću predstaviti kasnije, kako su zapravo funkcionisali visoki funkcioneri i vlasnici firmi bliski DPS-u. Porez se mora plaćati, i to se u mnogim zemljama smatra kao najveći ponos. Crna Gora ove godine ima preko 600 miliona eura potraživanja od poreza", naveo je Đurović. 

Kazao je da su sa zakonima kojima su oslobođali plaćanje poreza sve one bliske DPS-u, doveli i stvorili "više mafija u Crnoj Gori". 

"Dovoljno je mafija u Crnoj Gori... Ovo je zakon kojim nećemo dozvoliti da se stvori na kraju i kockarska mafija", rekao je Đurović. 

Ministar finansija Novica Vuković imao je obrazloženje vezano za Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

On je obrazložio šta je predviđeno izmjenama i dopunama tog zakona. 

"Predlaže se uvođenje dva nova izvora prihoda i to za prihode ostvarene preko interneta i video igara i od igara na sreću. Predviđeno je da se porez na dohodak od prihoda preko interneta i video igara oporezuje po godišnjoj prijavi po stopi od 15 odsto, a da se prihodi od igara na sreću oporezuju pri svakoj isplati dopitka po stopi od 15 odsto. Prihodi od igara na sreću će pripadati budžetu Crne Gore u visini od 100 odsto ukupno ostvarenih prihoda po ovom osnovu", obrazložio je Vuković. 

Vuković je kazao da je predlogom zakona predviđeno i da će, kada poreski obveznik ostvari primanja kod dva ili više poslodavaca, Poreska uprava biti u obavezi da poresku obavezu utvrdi rješenjem na osnovu prijave koju podnosi poreski obveznik.

"Predlaže se i povećanje limita za paušalno oporezivanje za prihode od samostalne djelatnosti sa 18 na na 30.000 eura", kazao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније