Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Beta ]

06. 09. 2024. 19:24 >> 19:26

NEĆE KOSOVSKU POLICIJU NA SJEVERU

Blokirana četiri administrativna prelaza ka Kosovu

Predsjednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četiri administrativna prelaza prema Kosovu.

Rojević je agenciji Beta kazao da su građani blokirali saobraćaj na Merdaru, Jarinju i Brnjaku iz pravca centralne Srbije i na prelazu Kula (put Peć-Rožaje) iz pravca Crne Gore.

Administrativni prelaz Končulj kod Bujanovca, za sada, kako je rečeno, neće biti blokiran.

Rojević je dodao da blokadu organizuju zavičajna udruženja građana s Kosova i Metohije i da u tome ne učestvuju Srbi koji žive na Kosovu.

"Blokada saobraćaja će trajati sve dok se sa sjevera Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima. Zahtijevamo i da Kfor, u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na sjeveru Kosova", ponovio je Rojević.

"Propuštaćemo samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima. Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u centralnoj Srbiji ne mogu da važe dokumenta tzv. Republike Kosova", rekao je Rojević.

Kosovska policija je 30. avgusta zauzela sve prostorije u kojima su se nalazili Privremeni opštinski organi Republike Srbije.

Ranije, kosovske vlasti su ukinule važnost srpskih registarskih tablica, vozačkih dozvola i svih ostalih dokumenata koja izdaje Republika Srbija.

U proteklih par mjeseci zabranjen je rad Pošti Srbije, ekspoziturama Komercijalne banke i benzinskim stanicama NIS-a, a ukinut je i dinar kao platežno sredstvo.

Na sjeveru Kosova uklonjeni su svi simboli države Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je iz lozničke kasarne rekao da bi otišao na Kosovo kada bi mu to dozvolili Albanci i predstavnici međunarodne zajednice.

U francusko-njemačkom planu, koji je prihvatio predsjednik Vučić, navodi se da će Kosovo i Srbija razvijati normalne i dobrosusjedske odnose na osnovu jednakih prava.

"Obje strane će međusobno priznati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske marke", stoji u članu 1 francusko-njemačkog plana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније