Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Krsto Gazivoda, TVCG

06. 09. 2024. 19:51 >> 19:58
1

Počele "Limitirane cijene"

Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja

Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.

Akcija “Limitirane cijene” zvanično je počela. Najavljena prošle sedmice, Vlada Crne Gore danas je obavijestila građane putem SMS-a, kako bi bili upućeni u kompletnu listu proizvoda. Dok oni koji su danas trgovali, različito gledaju na akciju. Jedni nijesu primijetili veliku promjenu, a drugi kaže da ima dosta povoljnosti.

Posjetili smo i jedan od marketa, da vidimo kakvo je stanje. Artikli obuhvaćeni akcijom adekvatno su označeni, i za neke razlika u cijeni postoji.

Razlika za neke namirnice je zaista primjetna, međutim razlika je gotovo neprimjetna kada su u pitanje voće i mliječni proizvodi.

Tako mlijeko ovog petka bi ste isto platili kao i prošlog. Slično je i sa kisjelom pavlakom, iako je obilježeno oznakom “limitirane cijene”.

Za neke mliječne proizvode cijena je niza 10 do 15 centi. U dijelu sa voćem, jabuka ajdara i dalje isto košta. Limun je 2 eura i 99 centi. A za neke proizvode, razlika je zaista primjetna. Juneća krmenadla euro jeftinija. Neki šamponi, takođe euro razlike, tuna 70 centi manje, sardine 50, marmelada 65. I za meso postoji primjetna razlika.

Ova akcija, smatra ekonomski analitičar Oleg Filipović, kratkoročno može imati efekat, jer prati novu fiskalnu strategiju.

"S druge strane na neki srednji i dugi rok, ne vidim efekat ove akcije. Mislim da bi morali da se potpuno drugačije postave u smislu da bi trebalo da ide kompletno ograničavanje svih cijena, ne marži, nego cijena", kaže Filipović.

Iz trgovačkog lanca kažu da najavljeno povećanje zarada ne uzrokuje povećanje cijena.

Filipović upozorava da to što smo uvoznička zemlja kompanijama omogućava da na razne načine povećavaju svoj profit.

"Jer sigurno ako radite distribuciju i ako vam se ograničava marža da ćete jedan vremenski period ispratiti, pošto vam je cilj profit, to je već normalno, onda ćete razmišljati o nekim drugim akcijama i kako da povećavate svoju zaradu", objašnjava Filipović.

Akcija će trajati do 31. januara 2025, a sada su sve oči uprte u markete i inspekciju koja će kontrolisati sprovođenje ove Vladine odluke.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније