Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG

06. 09. 2024. 19:46 >> 19:54
1
Čitaj mi:

AMBASADORKA AN MARI MASKE

"Projekat kupovine patrolnih brodova predmet instrumentalizacije"

Izvanredna i opunomoćena ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske govorila je za TVCG o nabavci patrolnih brodova.

 

Da li je ugovor koruptivan i stoji li francuska vlada iza njega?

Najprije, dozvolite mi da istaknem dvije važne stvari. Francuska je izuzetno zadovoljna zbog odličnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom i jačanja saradnje u domenu odbrane, što se ogleda, između ostalog, i u odluci crnogorskih vlasti da od francuske kompanije Kership kupe dva patrolna broda koji će se izgraditi u francuskim brodogradilištima. Ovim se doprinosi ispunjavanju obaveza koje Crna Gora ima po osnovu svog članstva u NATO-u.

S druge strane, izražavam žaljenje što je ovaj projekat saradnje predmet instrumentalizacije zarad unutrašnje politike. Čini se, nažalost, da partijske svađe imaju prevagu nad opštim interesom u trenutku kada evro-atlanske integracije Crne Gore  predstavljaju strateški cilj zemlje, za koji se istovremeno zalažu i članovi vladajuće koalicije (što je navedeno u kolacionom sporazumu) i predstavnici opozicije. U osnovi, čitav proces koji se odnosi na ovaj projekat je u skladu sa francuskim i crnogorskim pravnim okvirima. Za Francusku, svi elementi sporazuma su transparentni i opravdani i u skladu sa pravilima koja se primjenjuju u ovakvim predmetima. U ovom sporazumu nema mjesta improvizaciji ili odsustvu profesionalnosti, niti prostora za manevrisanje čime bi se opravdale optužbe koje se čuju poslednjih dana (pa čak i sedmica).

Da li je ugovor formalizovan kroz međudržavni dokument?

Tehnički sporazum između Ministarstva odbrane Republike Francuske i Ministarstva odbrane Crne Gore o kupovini dva patrolna broda u potpunosti proizilazi iz međuvladinog sporazuma o saradnji u oblasti odbrane koji je potpisan u Parizu 3. aprila 2024. godine i njegovog sprovođenja. Sve aktivnosti koje su predviđene ovim tehničkim sporazumom se sprovode u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim obavezama obije zemlje. U Francuskoj, tehnički sporazum u domenu odbrane je pravni instrument koji pravno obavezuje državu Francusku za nadležnosti francuskog Ministarstva odbrane.

Postoji li francuska posrednička firma i ako da, koja je njena uloga?

Kao što sam maločas rekla, nema prostora za elemente koji bi bili van ovog okvira. To ne znači da je sve javno, u smislu dostavljanja informacija medijima, jer se radi o ugovoru iz domena odbrane. Ali za one koji sa njim treba da budu upoznati, sve je transparentno i opravdano. Preduzeća koja učestvuju u projektu, na bilo kom nivou, bilo da su francuska ili strana, tačno su navedena kao i elementi koji za njih važe po osnovu ovog okvira.

Je li neko od zvaničnika uzeo pare, da li postoje elmenti korupcije, kao što se implicira?

Uz rizik da se ponavljam, u ugovoru kakav mi imamo, nema mjesta za bilo kakvo prisvajanje ili trgovinu uticajem. Finansijska konstrukcija je jasna i svaka njena cigla je opravdana.

Šta predstavja pomenutih 19 miliona eura?

Pomenutih 19 miliona eura kao takvi ne odgovaraju ničemu. Međutim, ako posmatramo red veličine, iznos bi mogao odgovarati razlici između finalne cijene ugovora i osnovne cijene brodova, bez opcija. Proizvođač je crnogorskoj vladi na početku razgovora predstavio brodove sa osnovnom opremom i cijenu za takve brodove, a zatim sve moguće opcije i cijenu za svaku od njih pojedinačno. Iznos koji pominjete u istom je redu veličine kao razlika između brodova sa osnovnom opremom i brodova sa opcijama koje je crnogorski partner zahtijevao od proizvođača.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније