Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

06. 09. 2024. 20:15 >> 20:15

Lidija Kljajić

"Epidemija malih boginja ukazuje na alarmantnu zdravstvenu situaciju"

Pojava epidemije malih boginja na koju smo upozoravali i novi slučajevi morbila u Rožajama i Budvi koji će neminovno dovesti do veće epidemije, moguće i sa smrtnim ishodom, ukazuju na alarmantnu zdravstven situaciju u našoj državi, poručila je članica Glavnog odbora DPS-a Lidija Kljajić.

“Poražavajuće je da danas, u 21. vijeku, i dalje govorimo o rutinskoj imunizaciji koja je spasila milione života širom svijeta, dok se resorno Ministarstvo zdravlja ne oglašava”, kazala je Kljajić.

Ona se nadalje u saopštenju zapitala, “ima li zivot djeteta cijenu, pitamo i nadležne inspekcijske službe?”

“Podsjećamo da je vakcina protiv malih boginja zakonom obavezna, a nauka i struka su objasnile zašto je to tako. Danas u Crnoj Gori imamo 28.000 djece koja nijesu primila nijednu dozu vakcine, dok bi njih oko 30 000 trebalo da prime drugu dozu, iako nijesu”, istakla je članica GO DPS-a.

Kako je dodala, ukoliko ne preduzmemo mjere koje su zakonom definisane i dozvolimo epidemiju velikih razmjera, to može dovesti do smrtnih ishoda kod stotina mališana.

“Ovakvo stanje jeste alarmantno i predstavlja poziv na mobilizaciju stručnjaka koji treba da ponude odgovor na ovaj izazov. Čekanja više nema!Ko ima pravo da se zarad političkih poena i iz tog razloga ne preduzimanja odgovarajućih mjera igra sa životima naše djece?”, kazala je ona.

Medicina je, kako je navela Kljajić, jasna, obuhvat vakcinacije moramo vratimo na 9% i na taj način zaštitimo ne samo svoju, nego i djecu koja zbog oslabljenog imuniteta i drugih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana.

“Novi slučajevi obolijevanja od morbila i epidemija u tri opštine, dvadeset troje oboljelih nevakcinisanih mališana su više nego dovoljni i stoga pozivamo Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete i nadležne inspekcijske službe da novonastalu epidemiju shvate ozbiljno i profesionalno i da život naše djece stave na vrh liste prioriteta u svom radu i na taj način spriječe mogući tragičan ishod za koji će lično morati da snose odgovornost”, zaključila je članica GO DPS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније