Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

06. 09. 2024. 20:33 >> 21:58
Čitaj mi:

"OKVIR"

Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano

Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će najavljeno smanjenje doprinosa svakako će smanjiti prihode u budžetu Fonda PIO i da će povećati njegov deficit.

Međutim, kako je kazao, fiskalnom strategijom navdeno je set mjera koje će nadomjestiti taj budžet.

"Poput uvođenja poreza kada su u pitanju igre na sreću, oporezivanje nekretnina, uvođenje jedinstvene stope u turizmu od 15 odsto, markiranje goriva...", kazao je Drobnjak.

Taj dodatni budžet Fonda PIO će, kaže on, biti popunjen i rastom zarada koje su sada najavljene, tako da će se proširiti poreska baza, smanjiće se siva ekonomija.

To su, kaže Drobnjak, sve mjere kojim će ova Fiskalna strategija kao jedna ambiciozna agenda učiniti da se napravi bolji poslovni ambijent u Crnoj Gori koji će generisati veće prihode u budžeta onda će se iz opšteg budžeta nadomjestiti dio koji će faliti Fondu PIO.

"Penzije će biti sigurne, jer mi penzionerima garantujemo zakonima redovnu isplatu penzija sredstvima iz budžeta", kazao je Drobnjak.

Drobnjak je istakao da penzije u budućnosti neće biti manje iako će lični koeficijenti za određene kategorije stanovnika biti manje, a to su zarade koje su iznad 800 eura.

"Nije sporno ako se pojavljuje negativni lični koeficijent, jer on nije jedini paramentar koji se računa za obračun penzije", dodao je on.

Drobnjak je naglasio da postoje još dva bitna parametra, a to su dužina radnog staža i vrijednost penzije za jedan lični bod.

"Ti neki negativni poeni koje javljaju kod ličnih koeficijenata, i koji su se pojavili u medijima, a koji su svakako tačni, samo što se nijesu pojavila ova dva druga koja u konačnom brišu ova ovaj jedan negativni koeficijent, i dolazimo do zaključka da penzije neće biti manje", objašnjava Drobnjak.

Drobnjak je naglasio da će penzije biti veće.

"Pošto je toliko nametnuto u javnosti da će penzije biti manje, ja samo kažem neće biti manje nego veće", istakao je on.

Miloš Vuković iz Fidelity consulting je na prezentaciji pokazao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano. Vuković je istakao da ono što se obećalo u junu prošle godine nije isporučeno građanima.

"Plata minimalna nije 700 eura, prosječna penzija neće biti 600 eura, nema povećanja plata za 20 odsto za sve plate preko 565 eura- po onom kalkulatoru kojim je to predviđeno, nema radnog vremena od 7 sati, nema pune zaposlenosti, te da nema smanjenja neproduktivne potrošnje za 150-200 miliona eura", istakao je Vuković.

Tada je, dodaje Vuković, građanima prećutana informacija da će biti povećan PDV na smještaj, knjige i ulaznice, kao ni da će se uvesti akzize na mirna vina, zatim da će se oporezivati dobici od igra na sreću i isporuke niže od 75 eura, niti da će biti moguće povećanje struje.

Prema njegovim riječima, građanima je predstavljeno da će sve da procvjeta, da će sve ove dobre stvari da se dogode bez najave drugih povećanja.

Mikavica: Ne možemo biti zadovoljni trenutnom ekonomskom pozicijom poslovanja

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica istakao je da se od Evrope sad 1 do danas mnogo toga dobrog desilo i za zaposlene i za poslodavce.

"Taj program koji je od mnogih bio kritikovan ipak je napravio pravu stvar, jer boljitke koje smo tu osjetili oni su omogućili jedan proces. To nije trenutna mjera koja je dala disbalans u troškovima", istakao je Mikavica.

Program Evropa sad 2, dodaje Mikavica, nije sam po sebi dovoljan, i nije toliko suštinski važan.

"Važno je sve ono što je kroz fiskalnu strategiju najavljeno i u stvarnosti uradi. Ne mogu da budem zadovoljan urađenim do sada jer smo u ovom momentu po ekonomskim slobodama, koje se analiziraju i ocjenjuju na nivou svijeta, na 77. poziciji u svijetu", kazao je Mikavica.

Mikavica je naglasio da ne možemo biti zadovoljni trenutnom ekonomskom pozicijom i ambijentom poslovanja, te da ga moramo popravljati.

Keković: USSCG je imala svoj model za povećanje minimalne zarade

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da su iz sindikata bili za povećanje minimalne zarade, samo što su imali svoj model.

"Mi smo prilikom izrade ove strategije imali sastanak sa Vladom 15 dana prije nego je promovisana, stahovali smo, a to se pokazalo opravdanim, da će kompletni doprinosi PIO da se ukinu, srećom to se nije desilo, došli smo do jednog hibridnog modela. Mi smo tada ponudili model da minimalna zarada ide na 700 eura, da se poveća obračunska vrijednost koeficijenta u Crnoj Gori, da se povećaju koeficijenti složenosti poslova za kolege u realnom sektoru jer su oni stagnirali deceniju.

Suština predloga je bio, kaže Keković, "ne dirajte nam doprinose PIO".

"Doprinosi PIO su su garancija i za sadašnje i za buduće penzionere. Moramo imati na umu da ćemo u novembru imati novi stampedo, gdje će sindikati očekivano tražiti uvećanja zarada", istakao je Keković.

Naglasio je zabrinutost jer njihove inicijative, kako kaže, ne mogu da stignu ni do premijera ni do ministara.

Filipović: Strategijom nije dato rješenje kako ćemo privući investitore 

Finansijski ekspert Oleg Filipović kazao je da smatra da se fiskalna strategija može nazvati trka za nedostajućih ove godine 200 miliona eura, a naredne 400 miliona.

Fiskalna startegija, kaže Filipović, se svodi kako povećati indirektne prihode u državi da bi nadomjestili reformu koju pokušavaju sprovesti.

Istakao je da nije dato rješenje Fiskalnom strategijom kako ćemo privući investitore i kako možemo biti konkurentni u odnosu na okruženje.

"Smatram da nemamo tržište, da smo potpuno zavisna ekonomija, a strategijom nijesmo predvidjeli kako da izađemo iz toga", poručio je Filipović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније