Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

06. 09. 2024. 20:21 >> 20:21

Nikšićka URA

Nadležni da urgentno reaguju povodom ekološkog incidenta u Župi

Nakon ekološkog incidenta u Župi, do kojeg je došlo zakopavanjem više od 50 krava, uginulih od posljedica zaraze Kju virusom, u lokalitetu Bunić, na samo 100 metara od Liverovićkog jezera, opštinski odbor Građanskog pokreta URA Nikšić pozvao je nadležne lokalne i državne organe, da urgentno reaguju, te detaljno i transparentno obavijeste javnost i građane o pojedinostima cjelokupnog slučaja.

"Elementarno je jasno, čak i bez konsultovanja relevantnih zakonskih i podzakonskih propisa, da je u ovom postupku došlo do nemarnog i nesavjesnog djelovanja lokalnih organa, s obzirom da se radi o leševima zaraženih životinja, te da njihovo odlaganje van licenciranih stočnih groblja i jama grobnica, a posebno na mjestima koja se nalaze u blizini površinskih i podzemnih voda, može imati neizmjerne ekološke reperkusije", saopštili su iz OO URA Nikšić.

"Od ništa manjeg značaja je i činjenica da su lokalne vlasti djelovale potpuno netransparentno, bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom, te jasne komunikacije prema nikšićkoj javnosti, čini se da Nikšić, od nekad industrijskog i privrednog giganta, polako postaje centralna državna deponija", istakli su iz nikšićke URA-e.

Oni su zahtijevali hitnu reakciju nadležnih instanci i jasno utvrđivanje odgovornosti involviranih aktera.

"Nikšićka URA čvrsto podržava mještanke i mještane MZ Župa u njihovim naporima da ostvare jedno od najosnovnijih prava, pogotovo u državi koja je Ustavom definisana kao ekološka - zdrave životne sredine - ali i da dođu do potrebnih informacija i odgovora, kao i do adresa odgovornih za ovu, umalo ekološku katastrofu. Dodatno, naglašavamo da ćemo aktivno pratiti razvoj situacije, pružati podršku sugrađanima u MZ Župa i istrajati na pravednom epilogu", zaključili su u toj partiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније