Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG

06. 09. 2024. 20:13 >> 20:13

Preporuke ODIHR-a

Razmotriti proširenje prava na finansiranje iz budžeta za nove partije

Eksperti ODIHR-a predstavili su u Skupštini nacrt mišljenja o Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Jedna od preporuka je da se prilikom izrade Zakona razmotri mogućnost dozvoljavanja određenih stranih donacija partijama i proširenje prava na finansiranje iz budžeta. Konačno mišljenje su najavili za nekoliko sedmica.

Kako bi Crna Gora mogla da poboljša Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja eksperti ODIHR-a dijelili su savjete danas članovima Odbora za izbornu reformu. Poručuju da oni nijesu tu da pišu zakon, već da pomognu Crnoj Gori da napravi nacrt tog akta. Neophodna je jednakost svih partija.

"Da se razmotri proširenje prava na finansiranje iz budžeta, kako bi se time obuhvatile i partije koje nijesu zastupljene u državnom parlamentu ili lokalnim skupštinama, čime bi se omogućilo da i vanparlamentarne i novoosnovane stranke imaju pravo na finansiranje", kazala je An Liz Šatelan, šefica Odsjeka za zakonodavnu podršku ODIHR-a

Jedan od predloga je da partije mogu dijelom da finasiraju i strani donatori, ali i da se proširi pravo na finansiranje iz budžeta. Za ovo drugo se zalaže i Odbor za izbornu reformu.

"Jeste trend da imamo nove subjekte i da idemo ka promjeni političke scene i da budemo otvoreni da ulaze u trku, a moraju da imaju jednaku šansu", kazao je poslanik PES-a Vasilije Čarapić.

Novi rukovodilac Agencijom za sprečavanje korupcije poručuje da je neophodno da se u finansiranju partija ne zaobilaze pravila.

"Da se smanji kampanja, pravila, zabrana ograničenja. Jeste tačno da su pravila nekonzistentna", kazao je Dušan Drakić v.d. direktora ASK-a.

Eksperti su ukazali i da su ovlašćenja i odgovornosti Agencije za sprečavanje korupcije široke, ali joj nedostaju puna istražna ovlašćenja i direktan pristup određenim bazama podataka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније