Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B./A.J.

04. 09. 2024. 15:45 >> 17:46
Čitaj mi:

Skupština CRNE GORE

Poslanici ponovo izglasali zakone o unutrašnjim poslovima i energetici

Poslanici crnogorske Skupštine ponovo su danas izglasali izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima i energetici, koje je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio na ponovno odlučivanje.

Poslanici su sa 47 glasova za usvojili zakon o izmjenama i dopunama zakona o energetici. Opozicija nije glasala.

Ponovo je izglasan i zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima. Glasalo je 55 poslanika, 48 za, 7 protiv, nije bilo uzdržanih. 

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić nakon glasanja je dao pauzu, nakon čega je najavio sjednicu Kolegijuma.

Ministar Dragan Krapović je kazao da je riječ o svojevrsnoj zamjeni teza. 

"Ovo je prvi put da se nešto što se tiče vojne opreme nalazi pred poslanicima u crnogorskom parlamentu. Ako ima većeg stepena transparentnosti, višeg doma i kompetetnijih od vas poslanika da odluči o nečemu vi mi pokažite, pa ću ja to adresirat", kazao je Krapović.

Poslanik GP URA Filip Adžić kaže da mu je žao što se danas bježi od rasprave od teme koja interesuje građane jer se radi o više miliona eura koji su sporni kada je taj ugovor u pitanju, kako bi dali vrijeme kolega iz Ministarstva odbrane da se pripreme. 

On je zatražio da ministar Dragan Krapović dostavi finansijski izvještaj radne grupe o tenderu o nabavci patrolnih brodova iz Francuske.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da parlament ne bježi od rasprave o tački koja se tiče tehničkog sporazuma koje potpisuje Ministarstvo odbrane sa ministarstvom druge države, u sklopu sporazuma o saradnji u domenu odbrane između Crne Gore i Francuske, ali ne danas. 

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč saopštila je da ovo što se danas dešava u Parlamentu je potvrda njene tvrdnje da "parlament jeste mečka koja koristi za zabavu dokonim članovima vlade" jer se ponašaju njime i tretiraju ga kao da jeste njema.

"Sprdaju se i tretiraju ga kao cirkus, čime ga je i nazvao premijer Milojko Spajić", kazala je Vuković Kuč. 

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić objasnio je da čak i to što je Vlada zakazala i što je tražila da se raspravlja o nekoj tački dnevnog reda, ako parlamentarna većina odluči da neće da raspravlja o tome i primijeni poslovnik, Vlada će to morati da prihvati. 

"Vi nas jednog dana kritikujete da smo protočni bojler Vlade i njenih zakona a onda kada mi Vladi kažemo da nećemo da raspravljamo o zakonima koji su predložili, vi protestujete", rekao je Mandić. 

Poslanik SD-a Boris Mugoša saopštio je da je dnevni red sjednice bio poznat prije 20 dana, i da se znalo o kojim tačkama će se raspravljati. 

"Juče se desilo nešto što je  vrlo nekorektno. U 7 i 30 ujutru kolega Miloš Konatar pita o čemu ćemo danas da pričamo, u šest i po popodne vas ponovo pita isto, da bi vi sinoć i sedam i 10 rekli šta je danas na dnevnom redu. Mislim da to nije kolegijalan ni korektan odnos. Ni pomena nije bilo o tačkama koje se tiču visokog obrazovanja", naveo je Mugoša.

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da nije dobio zvanično obavještenje da će se ova tačka odgoditi, ali da je spreman o tome da govori "u pola dana i pola noći".

"Kad god vi odlučite samo vas molimo da budemo blagovremeno obaviješteni", kazao je Krapović. 

Poručio je da će "na kontroverze DPS-a" odgovoriti "kristalno jasno" i da ništa neće biti izostavljeno. 

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da su sa svim tačkama dnevnog reda poslanici ranije upoznati.

"Mi ćemo sve što je vezano za fiskalnu strategiju da realizujemo, kalkulišući i mogućnost vraćanja zakona od strane predsjednika Crne Gore, i da će građani 1. oktobra moći da računaju na to da će im biti povećano sve ono što im je obećano od strane Vlade Crne Gore. Nikakve opstrukcije nećemo dozvoliti tu da se dese", naveo je Mandić. 

Odgovorio je poslaniku DPS-a Andriji Nikoliću da će nakon glasanja o dvije tačke sa dnevnog reda održati Kolegijum, na kom će raspravljati o tački koju je Nikolić pomenuo. 

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je kazao da nijesu tačni navodi ministra odbrane Dragana Krapovića da je Nikolić imao kontakta sa Zoranom Lazovićem. 

"Rekao bih da ja tog čovjeka znam zdravo za zdravo, kao i ostale iz policijskog tima, pa nema potrebe da me uzimate u usta u tom kontekstu", rekao je Nikolić.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao je rukovodstvo Skupštine zbog čega je odložena rasprava o tački koja je kako kaže, bila predviđen za danas, a tiče se tehničkog sporazuma koje potpisuje Ministarstvo odbrane sa ministarstvom druge države, u sklopu sporazuma o saradnji u domenu odbrane između Crne Gore i Francuske.

"Želio bih da obavijestite građane zbog čega ste to uradili", kazao je Nikolić i rekao da nije dobio obrazloženje, zbog čega je tražio da se održi Kolegijum.

Artan Čobi novi je predsjednik Kluba poslanika Albanskog foruma, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Podsjetimo, Skupština je te zakone usvojila na sjednici 17. avgusta, a Milatović ih je tri dana kasnije vratio na ponovno odlučivanje, obrazlažući da predložena rješenja predstavljaju nastavak politizacije institucija.

Milatović je rekao da je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima uveden poseban postupak zapošljavanja policijskih službenika bez javnog oglašavanja i bez kadrovskog plana.

On je, govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, naveo da su predloženim amandmanskim djelovanjem uvedene suštinske promjene u načinu izbora članova i predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku i regulisanje komunalne djelatnosti.

Kako je ukazao Milatović, Skupština preuzima direktnu ulogu u imenovanju članova Odbora, dok se ukida dosadašnja Komisija sastavljena od sedam članova koje su predlagali Vlada, Crnogorska akademija nauka, Univerzitet Crne Gore, Privredna komora i Skupština na predlog Administrativnog odbora.

On smatra da je nedopustivo da se kroz najavljeno tehničko prilagođavanje Zakona vrše suštinske promjene, tako što se mijenja način izbora članova Odbora Regulatorne agencije.

Skupština će sjutra, kako je objavljeno na sajtu parlamenta, raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između crnogorskog Ministarstva odbrane i ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda.

Poslanici će u četvrtak ponovo glasati i o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje je Milatović takođe vratio na ponovno odlučivanje.

Milatović je u obrazloženju naveo da se Zakonom o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, mijenja način izbora direktora obrazovnih ustanova, tako što se predviđa da njih bira i razrješava ministar, umjesto školski odbor, kako je to bilo definisano dosadašnjim zakonskim rješenjem.

On je ocijenio da se na taj način proces izbora direktora dodatno centralizuje, a njegova transparentnost smanjuje, što ga čini ranjivim i podložnim politizaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније