Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

03. 09. 2024. 09:57 >> 09:57
Čitaj mi:

IVANOVIĆ

"Realno je očekivati da će Crna Gora 2028. postati članica EU"

Uz nastavak snažne posvećenosti i Podgorice i Brisela, realistično je očekivati da će Crna Gora 2028. godine postati članica EU”, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Ivanović učestvuje na 19. Bledskom strateškom forumu koji se održava u Bledu u Sloveniji, saopšteno je iz Vlade..

Na otvaranju konferencije obratili su se predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, potpredsjednica Vlade Slovenije Tanja Fajon, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ivanović je prvog dana razgovarao na marginama Foruma u Bledu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom, specijalnim izaslanicima Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Andrejom Frangešom i lordom Stjuartom Pičom, kao i sa predstavnicima Atlanskog savjeta iz Vašingtona.

Tokom razgovora, dodaje se u saopštenju, Ivanović je podsjetio sagovornike da je Crna Gora prva država koja je ispunila prelazna mjerila u ključnim pregovaračkim poglavljima, kao i da će do kraja ove godine zatvoriti nekoliko poglavlja, a da je plan Vlade da se do početka 2027. zatvore sva poglavlja.

“Ukoliko to bude učinjeno, uz nastavak snažne posvećenosti i Podgorice i Brisela, realistično je očekivati da će Crna Gora 2028. godine postati članica EU”, kazao je Ivanović.

U razgovoru sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom, Ivanović je istakao značaj poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ocijenio da je stabilna i prosperitetna BiH preduslov za ostvarivanje napretka cijelog regiona, apostrofirajući važnost odluke EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Visoki predstavnik za BiH Šmit informisao je Ivanovića o aktuelnim dešavanjima u toj zemlji, naglasivši potrebu za postizanjem unutrašnjeg konsenzusa.

“Ivanović poručio je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, lordom Stjuartom Pičom, da Crna Gora smatra Ujedinjeno Kraljevstvo za jednog od najbližih partnera s kojim želi da produbi međudržavne veze, kao i da posebno cijeni doprinos britanskih partnera u sprovođenju demokratskih i strukturnih reformi u Crnoj Gori. Lord Pič je ocijenio da je za Crnu Goru važno da zadrži momentum napretka i da je njegova zemlja snažno posvećena prosperitetu Crne Gore, potvrđujući da je takav stav zauzela i nova britanska administracija”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru s izaslanikom Frangešom, Ivanović je zahvalio na angažmanu Slovenije na polju proširenja Evropske unije i informisao sagovornika o daljoj dinamici evropske integracije. Frangeš je naglasio da vjeruje da Crna Gora može biti uspješna evropska priča i ponovio spremnost Slovenije da nastavi da podržava našu zemlju na političkom i ekspertskom planu.

Tokom današnjeg razgovora sa Jernom Flekom, direktorom u Evropskom centru Atlanskog savjeta, Ivanović je kazao da Crna Gora veoma cijeni strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i da želi da radi na njegovom unaprjeđenju.

“S tim u vezi, informisao je sagovornika o dinamici ekonomskog dijaloga između dvije države što predstavlja još jedan dokaz dobrih odnosa. Flek je prenio Ivanoviću uvjeravanja da će njegova organizacija uložiti napore da Zapadni Balkan ostane na vašingtonskoj agendi i da će nastaviti da promoviše potencijal regiona koji je neupitan, naglašavajući pri tome Crnu Goru kao uspješnu priču”, ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније