Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

03. 09. 2024. 13:11 >> 13:11

MINISTARSTVO ODBRANE

U hrvatskim ustanovama sedam kadeta i jedan oficir, školovanje po ustaljenoj proceduri

Ministarstvo odbrane, po pitanju obrazovanja kadeta u Hrvatskoj, do sada je imalo odličnu saradnju. Na Hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama u ovom trenutku imamo sedam kadeta i jednog oficira na komandno-štabnom usavršavanju koje je počelo 2. septembra, saopštili su iz Ministarstva odbrane. 

Oni su se oglasili povodom pisanja dijela medija da je “Hrvatska odbila da tri crnogorska vojnika nastave školovanje u toj državi”.

“U pojedinim medijima pojavile su se informacije u vezi odbijanja Hrvatske da primi na školovanje dva crnogorska kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u školskoj 2024/2025, kao i jednog kandidata na usavršavanje na Ratnoj školi. Ministarstvo odbrane, po pitanju obrazovanja kadeta u Hrvatskoj, do sada je imalo odličnu saradnju. Na Hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama u ovom trenutku imamo sedam kadeta i jednog oficira na komandno-štabnom usavršavanju koje je počelo 2. septembra 2024. godine”, naveli su iz Ministarstva odbrane u reagovanju. 

Navodi se da je Ministarstvo odbrane Hrvatske dostavilo MoD pozivno pismo za usavršavanje lica u službi u Vojsci Crne Gore na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u školskoj 2024/2025. godini, između ostalog i za jednog polaznika Ratne škole, uz navođenje uslova koje je lice koje se upućuje na predmetno usavršavanje potrebno da ispuni.

“Načelnik Generalštaba je, u skladu sa procedurom, 17. maja 2024. godine dostavio predlog da se na usavršavanje na Ratnoj školi uputi lice nižeg čina od čina traženog pozivnim pismom, uz napomenu da je u toku postupak redovnog unapređivanja tog lica u viši čin (predlog za redovno unapređenje upućeno 8. maja 2024. godine), čime bi se ispunio traženi uslov. O predlogu načelnika Generalštaba obaviješteno je i Ministarstvo odbrane Hrvatske. Ministar odbrane je u dva navrata informisao članove Savjeta za odbranu i bezbjednost o neophodnosti donošenja odluke o njegovom unapređenju radi daljeg upućivanja na predmetno usavršavanje. S obzirom da je odluka o unapređenju donijeta tek 28. avgusta 2024. godine, što je nakon roka koji je dostavila hrvatska strana. Hrvatska strana nas je informisala 29. avgusta 2024. godine da više nije moguće uputiti kandidata na Ratnu školu za školsku 2024/25”, pojasnili su iz tog vladinog resora.

Što se tiče javnog oglasa za izbor pet kadeta/kinja za obrazovanje na Vojnoj akademiji “Dr. Franjo Tuđman” u Hrvatskoj, iz ministarstva su kazali da počev od studijske 2024/2025. godine, opšte uslove za navedeno ispunjavala su tri kandidata.

“Za navedene kandidate, shodno zakonskim propisima, a između ostalih procedura bilo je potrebno izvršiti i bezbjednosne provjere. Postupak provjere, koji se vrši u saradnji sa više subjekata obavještajno-bezbjednosnog sektora, nije bio sproveden do kraja zbog čega i nije bilo zakonskih uslova za donošenje odluka o izboru kadeta. Dva kandidata su odustala od obrazovanja na vojnoj akademiji, dok je dokumentacija za jednog kandidata upućena hrvatskoj strani nakon isteka roka navedenog u pozivnom pismu, zbog čega je od hrvatske strane i zatraženo produženje istog”, dodaju u reagovanju. 

Iz ministarstva navode da su informisani da upisi nijesu u nadležnosti Ministarstva odbrane Hrvatske, već nacionalnog tijela koje sprovodi upis na studijski program, te da se rok ne može produžiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније