Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

31. 08. 2024. 16:38 >> 16:42
2

grgić lakoviću

"Predsjednik pozdravlja uvećanje rejtinga, u kom Vlada gotovo da nije imala udjela"

Predsjednik Jakov Milatović pozdravlja unaprjeđenje rejtinga i to što Vlada radi svoj posao za koji je plaćena, saopštio je savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju Mladen Grgić. Poručio je da je poboljšanje rejtinga primarno rezultat niskog zaduženja i prethodnih Vlada i uspješne ekonomske 2023. godine, kada Crna Gora nije bankrotirala kako su neki upozoravali, uz rekordne profite kompanija koje su napunile crnogorski budžet. U tome, kako je rekao, ova Vlada gotovo da nije imala udjela

Grgić je reagovao na saaopštenje poslanika Miodraga Lakovaića koji je prozvao predsjednika Jakova Milatovića da nije našao za shodno da pohvali rezultat Vlade kada je riječ o uvećanom kreditnom rejtigu.

"Da ste malo sačekali, Predsjednik Crne Gore bi pohvalio unaprjeđenje rejtinga. Nažalost, svaka informacija koja dolazi iz Vlade mora se provjeriti sa više strana kako bismo bili sigurni u njenu tačnost jer je opšte poznato da iz Vlade gotovo svakodnevno dobijamo neistinite i poluinformacije", kazao je Grgić.

Poručio je da predsjednik pozdravlja unaprjeđenje rejtinga i to što Vlada radi svoj posao za koji je plaćena.

"Razumijem Vaše iznenađenje i ushićenje povodom ove vijesti, ali to nije posljedica reformi (koje se nijesu desile), već se događa upravo prije nego što su predložene neutemeljene eksperimentalne reforme koje podrazumijevaju uzimanje 200 miliona eura od budućih penzionera, koje bi se preusmjerile na potrošnju", navodi se u reagovanju.

Podsjeća da ni u jednom zvaničnom dokumentu Vlade, koji je poslat međunarodnim institucijama, nije bilo ni naznaka, kako je rekao, radikalnih reformi koje su jednim dijelom predstavljene u Fiskalnoj strategiji, koja još uvijek nije usvojena niti na nju ima mišljenje Centralne banke Crne Gore.

"Poboljšanje rejtinga primarno je rezultat niskog zaduženja i prethodnih Vlada i uspješne ekonomske 2023. godine, kada Crna Gora nije bankrotirala kako su neki upozoravali, uz rekordne profite kompanija koje su napunile crnogorski budžet. U tome ova Vlada gotovo da nije imala udjela", navodi se u saopštenju.

Grgić je kazao da bi dobro bilo da se Vlada pridržava preporuka koje je rejting agencija navela, kako bi se nastavio pozitivan trend.

"Da bi očuvala ili poboljšala svoj kreditni rejting, Vlada Crne Gore treba da se fokusira na održavanje fiskalne discipline, kontrolu javnog duga i smanjenje budžetskog deficita. Takođe, važno je podsticati ekonomski rast kroz diversifikaciju privrede, sprovođenje strukturnih reformi, jačanje javnih institucija i nastavak integracionog puta ka Evropskoj uniji. Nažalost, rebalansom budžeta, kako bi se odgovorilo na potrebe najglomaznije vlade na planeti, predviđa se povećanje tekućeg deficita koji izlazi iz zakonskog okvira, čime se ugrožava stabilnost javnih finansija. Što se tiče strukturnih reformi koje bi imale dugoročni pozitivan efekat na našu ekonomiju, toga naravno nema u zvaničnim dokumentima vlade", navodi se u saopštenju.

Istakao je da predsjednik ne traži, a pogotovo ne uporno, greške Vlade.

"One su na njegovu veliku žalost svakodnevnica. S tim u vezi, preporučujem da angažujete ekonomistu, kako ne biste vi morali da izlazite iz oblasti bezbjednosti, i da premijer ne bi tražio savjete na društvenim mrežama", zaključio je Grgić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније