Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

31. 08. 2024. 17:12 >> 17:12

ZDENKA POPOVIĆ

"Uvećanje rejtinga jasan signal međunarodnog povjerenja"

Renomirana međunarodna kreditna agencija Standard & Poor’s (S&P) je potvrdila ispravnost dobro vođene ekonomske politike unaprjeđenjem kreditnog rejtinga Crne Gore sa B na B+, što predstavlja jasan signal međunarodnog povjerenja u našu ekonomsku politiku, fiskalnu stabilnost i ukupnu sposobnost države da odgovorno upravlja javnim finansijama i pozitivno će uticati na dalji tok pregovora i ubrzati našu integraciju u evropsku zajednicu, smatra poslanica Demokrata i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

Popovićeva smatra da ovaj rezultat nije slučajan, što je dodatno potvrđeno činjenicom da je ovo drugo poboljšanje kreditnog rejtinga ove godine, već je plod kontinuiranih napora sprovođenja reforme usmjerene na jačanje fiskalne discipline, borbe protiv kriminala i korupcije, unaprjeđenje poslovnog ambijenta i postizanje održivog ekonomskog rasta.

"U proteklom periodu, uloženi su značajni napori u sprovođenju strukturnih reformi koje su u skladu sa našim ciljem punopravnog članstva u EU, konsolidaciju javnih finansija i smanjenje javnog duga, što je prepoznato i od strane međunarodnih finansijskih institucija. Za rezultat je zabilježen snažan nominalni rast BDP-a, uz kontinuirano unaprjeđenje turističkog sektora, koji je ključan za platni bilans, čime je dodatno osigurana jača pozicija Crne Gore na međunarodnoj sceni", navodi se u saopštenju.

Ističe da je to ispravnost vođenja ekonomske politike, uključujući stabilnost i pravilnost odluke o povećanju zarada svim zaposlenima i penzionerima, što će doprinijeti ukupnom boljitku društva i svih građana.

"Povećanje kreditnog rejtinga ima niz pozitivnih implikacija za našu državu. Prije svega, to će omogućiti Crnoj Gori povoljnije uslove za zaduživanje na međunarodnim finansijskim tržištima, što će dodatno smanjiti troškove servisiranja javnog duga, dok takođe šalje pozitivan signal investitorima, što će za rezultat imati povećanje direktnih stranih investicija i dodatnim impulsom za dalji ekonomski rast.Koristim priliku da pohvalim i podržim dalje napore Vlade Crne Gore u sprovođenju strukturnih reformi koje će osigurati dugoročnu makroekonomsku stabilnost i održivost javnih finansija, osigurati povoljni ambijent za rast privatnog sektora, privlačenje novih investicija i kapitala, unaprjeđenje infrastrukture i jačanje institucija, što će dodatno doprinositi prosperitetu svih građana Crne Gore", zaključila je Popovićeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније