Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

08. 08. 2024. 13:51 >> 13:52

RUDNIK UGLJA

Na neke zahtjeve ne možemo odgovoriti, jer su poslovna tajna

U Rudniku uglja Pljevlja ističu da na neke zahtjeve medija i NVO koje su im stizali u prethodnom periodu nijesu mogli odgovoriti, jer te informacije u skladu sa zakonom i opštim aktima kompanije predstavljaju poslovnu tajnu. Reagujući na navode pojedinih NVO koje nijesu dobile odgovore na desetine zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, u Rudniku ističu da posluju u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore i da se toj kompaniji ne može pripisati netransparentnost u radu.

U reagovanju na pojedine medijske navode o netransparentnosti rada kompanije, u Rudniku napominju da se dijelom zahtjeva koji im je stizao tražio i veliki broj ličnih podataka zaposlenih u Rudniku uglja, te da bi objelodanjivanje takvih podataka bilo u direktnoj suprotnosti sa zaštitom koju svakom zaposlenom u Rudniku uglja garantuju Ustav Crne Gore i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

"Dodatno, Rudnik uglja može da odobrava dostavljanje samo onih informacija koje su konkretizovane u smislu da se tačno, jasno i precizno navedu informacija ili dokument koji su predmet interesovanja podnosilaca zahtjeva, uz ispunjavanje ostalih zakonskih uslova. Shodno tome, na bilo koje neodređene zahtjeve, koji očigledno imaju za cilj senzacionalističko izvještavanje o jednoj od najbitnijih energetskih kompanija u državi, a da pri tome zadiru u poslovne tajne kompanije i lične podatke lica na koja se odnose, Rudnik uglja ne može odgovoriti pozitivno", navode u reagovanju.

Napominju da su se neki od podnijetih zahtjeva odnosili na neodređeni broj dokumenata za višegodišnje periode, pa bi sve i da su takvi zahtjevi ispunjavali zakonske uslove za usvajanje (što nije bio slučaj), postupanje po istima iziskivalo višemjesečni rad većeg broja zaposlenih u Rudniku uglja, te se iz tog objektivnog razloga ne bi moglo postupiti u zakonom utvrđenim rokovima.

"Podsjećamo da svaki zahtjev za pristup informaciji mora da sadrži 'naziv informacije ili podatke na osnovu kojih se ona može identifikovati', a ovaj zakonski uslov svakako ne ispunjavaju zahtjevi koji traže 'dostavljanje svih akata, ugovora, spiskova u proteklih pet godina'", navode u Rudniku.

Ističu i da je kada se govori o transparentnosti rada Rudnika uglja, tokom ove godine Državna revizorska institucija našla da je kompanija poslovala u skladu sa zakonom. Rudnik uglja svakodnevno sarađuje i sa drugim nadležnim organima, pa tako u cjelosti i blagovremeno postupa po nalozima tužilaštva u svim onim situacijama za koje taj nadležni organ procjeni da je potrebno istražiti potencijalne nezakonitosti.

O svim relevantnim informacijama, uključujući i one na koje se odnose zahtjevi za pristup informacijama, Rudnik uglja mjesečno i kvartalno informiše EPCG i nadležno Ministarstvo.

"Na kraju još jednom je važno istaći da je Rudnik uglja dužan da po svakom pitanju postupa u skladu sa pozitivnim propisima i opštim aktima koji su na snazi u društvu. Ukoliko bilo koje lice smatra da neki od opštih akata nije u skladu sa zakonom ili da neka zakonska odredba nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, može inicirati odgovarajuće procedure za stavljanje tih akata van snage, ali ni u kom slučaju ne može tražiti, ni očekivati, da Rudnik uglja postupa suprotno aktima koji su na snazi u trenutku postupanja. Izvještaji o radu i poslovanju kompanije javno su dostupni svim građanima Crne Gore kod nadležnih organa i institucija koji su pomenute informacije dužni da objavljuju", navode u reagovanju.

Podsjećaju da se Rudnik uglja trenutno nalazi pred nekim od najvećih izazova u istoriji kompanije, kao što su realizacija projekta Izmještanja korita rijeke Ćehotine i zastoj rada Termoelektrane Pljevlja u trajanju od osam mjeseci.

"Imajući u vidu prethodno navedeno, naša molba za sva dobronamjerna lica, uključujući i zainteresovane medije i nevladine organizacije, je da podrže ogroman trud svih zaposlenih u Rudniku uglja da se ovi izazovi savladaju što uspješnije, te da nepotrebno senzacionalističkim izvještavanjem dodatno ne usložnjavaju i otežavaju rad Rudnika uglja u ovim okolnostima", poručili su u pljevaljskom rudniku uglja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније