Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

08. 08. 2024. 14:30 >> 14:29
Čitaj mi:

protesti zbog skupoće i nestašice

Suzavac na demonstrante u Keniji koji zahtijevaju ostavku šefa države

Policija je u Najrobiju danas bacila suzavac na demonstrante koji zahtijevaju ostavku predsjednika Kenije Viljema Ruta.

Proteste u glavnom gradu Najrobiju, pokrenute krajem juna zbog skupoće i nestašica, organizovali su aktivisti nezadvoljni politikom presjednika Ruta koji je tek ove nedjelje smijenio vladu, ali tek poslije velikih protesta. Tokom demonstracija koje traju više od mjesec dana je poginulo više od 50 ljudi, saopštila je Nacionalna komisija za ljudska prava Kenije.

Preduzeća u gradu su zatvorena, a javni prevoz djelimično ne radi. Policija je postavila blokade na putevima ka Najrobiju da bi spriječila dolazak demonstranata. Pristup rezidenciji predsjednika, gdje su novi ministri položili zakletvu, takođe je blokiran.

Ruto je u srijedu osudio proteste i pozvao Kenijce da se ne priključuju, rekavši da oni koji žele promjene, mogu da glasaju na izborima 2027. godine.

Protesti u Keniji su počeli 18. juna zahtjevom poslanicima da glasaju protiv spornog zakona o finansijama uz povećanje poreza i to usred visokih troškova života, a demonstranti su 25. juna upali u parlament jer ih poslanici nijesu poslušali.

Predsjednik je tek poslije niza protesta odbio da potpiše zakon i vratio ga Parlamentu rekavši da je "čuo glas Kenijaca koji ne žele zakon", ali je upozorio da će biti posljedica po privredu i finansije.

Protesti su nastavljeni pozivima da predsjednik podnese ostavku zbog loše vladavine, korupcije, nekompetentnosti u njegovom kabinetu i nedostatka odgovornosti. Ruto je razriješio sve ministre osim jednog, ali su protesti ipak nastavljeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније