Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

08. 08. 2024. 14:58 >> 15:11
Čitaj mi:

MINISTARSTVO KULTURE

Ukinuta suspenzija za učešće Crne Gore u MEDIA i programu Kreativna Evropa

Evropska komisija je ukinula suspenziju za učešće crnogorskog sektora kulture u MEDIA i intersektorskom dijelu programa Kreativna Evropa, uvažavajući usklađenost medijskog zakonodavstva sa EU direktivama u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.  

 
Odluka Evropske komisije je uslijedila nakon što je Skupština Crne Gore 7. juna 2024. godine donijela Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji je usklađen sa Direktivom EU 2018/1808 o AVM uslugama, što je potvrđeno pozitivnim mišljenjem nadležnih organa Evropske komisije.
 
Ministarka kulture i medija Tamara Vujović istakla je da je odlukom o ukidanju privremene suspenzije, crnogorski audiovizuelni sektor dobio novu mogućnost da kroz otvorene konkursne pozive u okviru potprograma MEDIA aplicira za bespovratne grantove za projekte koje realizuje u saradnji sa partnerima iz svih zemalja učesnica programa Kreativna Evropa. 
 
„Podsjećamo da smo ranije saopštili da će suspenzija učešća crnogorskog sektora kulture u programu MEDIA i intersektorskom dijelu Kreativne Evrope biti ukinuta čim usvojimo medijske zakone. Bili smo spremni da pretrpimo posljedice nekoliko mjeseci, vjerujući da će taj period omogućiti postizanje optimalnih zakonskih rešenja. Naša posvećenost ovom procesu potvrđuje našu odlučnost da unaprijedimo zakonodavni okvir i osiguramo dugoročni povratak u ove važne programe za kulturni sektor Crne Gore“, istakla je Vujović.
 
Napominju da će Ministarstvo kulture i medija i Filmski centar Crne Gore kao nacionalni koordinator MEDIA programa u narednom periodu učiniti dodatne napore da crnogorskom sektoru predstavi i približi brojne potencijale konkursa u okviru kojih Evropska unija opredjeljuje značajna sredstva za podršku projektima iz audiovizuelne oblasti.
 
Program Kreativna Evropa je najznačajniji fond kojim Evropska unija podržava sektor kulture pružajući mogućnost za bespovratne finansijske grantove, umrežavanje i mobilnost aktera, izgradnju kapaciteta, razmjenu i realizaciju programa. Pozivamo crnogorski kulturni, kreativni i audiovizuelni sektor da posredstvom Ministarstva kulture i medija i Filmskog centra Crne Gore prate mogućnosti koje sva tri potprograma – MEDIA, Kultura i intersektorski – pružaju za realizaciju njihovih projekata i programa, te da na taj način doprinesu većoj vidljivosti i konkurentnosti svih uključenih oblasti.
 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније