Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 06. 2013. 14:21 >> 14:23

PROZVAO DRŽAVU

Gošović: Kažite ko ne plaća doprinose

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović ocijenio je da od stepena doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i stepena naplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje umnogome zavisi finansijska stabilnost Fonda PIO, te Fonda za zdravstveno osiguranje, a shodno tome i ostvarivanje prava građana na isplatu penzija i adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Gošović je u izjavi dostavljenoj Portalu RTCG rekao da iz tog razloga svaka država obezbjeđuje mehanizme za dosljedno poštovanje zakona kojima su propisane obaveze uplate ovih doprinosa.

"U Crnoj Gori to očigledno nije slučaj. Prije neki dan, u odgovoru na poslaničko pitanje, Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, je saopštio da je učešće doprinosa i ostalih izvornih prihoda u finansiranju izdataka Fonda PIO u 2010.godini iznosilo 70,30%, u 2011. godini 59,75%; u 2012. godini 57,19%, a za prva četiri mjeseca 2013. godine 47,35%", rekao je Gošović.

On je kazao da ministar nije saopštio podatke o tome koji poslodavci isplaćuju zarade, a ne obračunavaju i ne uplaćuju doprinose, te koliki su iznosi njihovih dugovanja prema Fondu PIO i od kada potiču.

"Za njega ti podaci predstavljaju poresku tajnu. Očigledno da je veliki broj poslodavaca koji uz prećutnu saglasnost Vlade i nadležnih državnih organa, prilikom obračuna i isplate zarade zaposlenih ne uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kod takvog stanja stvari posledice trpe i država i penzioneri i zaposleni", kazao je Gošović.

On smatra da je stanje slično i sa podacima o uplati doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

 "U datom odgovoru Miodrag Radunović, ministar zdravlja, je takođe saopštio da Fond ne raspolaže sa podacima o visini doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje koje je trebalo uplatiti, da se ne raspolaže sa podacima koji najveći poslodavci nijesu uplatili doprinose, koliki su iznosi njihovih dugovanja i na koji vremenski period se odnose", istakao je Gošović.

On je rekao da ceh na kraju plaćaju građani, na način što je posljednji put uveden dopunski doprinos za zdravstveno osiguranje.

 "Građani Crne Gore imaju pravo da znaju, koji poslodavci u Crnoj Gori istovremeno sa isplatom zarada ne vrše obračun i uplatu doprinosa fondovima, zbog čega sistem ne funkcioniše, ko je odgovoran za takvo stanje, i kakve sve posledice zbog istog mogu nastupiti po korisnike penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja", naglasio je on.

Gošović je poručio da su ministri dužni da te informacije saopšte javnosti i pozvao ih da to urade bez odlaganja. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније